Socialiştii din Republica Moldova cer condamnarea Declaraţiei Parlamentului de la Bucureşti privind Unirea Basarabiei cu România

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a cerut, joi, condamnarea Declaraţiei Parlamentului de la Bucureşti cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, relatează site-ul deschde.md.

2222 afișări
Imaginea articolului Socialiştii din Republica Moldova cer condamnarea Declaraţiei Parlamentului de la Bucureşti privind Unirea Basarabiei cu România

Socialiştii din Republica Moldova cer condamnarea Declaraţiei Parlamentului de la Bucureşti privind Unirea Basarabiei cu România

Socialiştii doresc reconfirmarea votului pentru Declaraţia de inviolabilitate adoptată de Parlamentul Republicii Moldova în 2016. Comuniştii au anunţat că susţin această propunere.

Totodată, socialiştii au cerut demisia preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, ca urmare a participării sale la şedinţa solemnă de la Bucureşti.

"Solicităm demisia de onoare a preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu. Prin prezenţa dumneavostră acolo, aţi demonstrat că nu mai reprezentaţi poporul Republicii Moldova", a declarat secretarul general al Partidului Socialiştilor, Vlad Bătrâncea.

În replică, liderul Partidului Liberal din Republica Moldova, Mihai Ghimpu, le-a reproşat socialiştilor că la Moscova se declară ruşi, la Chişinău - statalişti, iar la Bucureşti - români.

Andrian Candu a menţionat că s-a simţit onorat să participe la evenimentul festiv de la Bucureşti şi să vorbească în faţa celor două camere din Parlamentul României.

"Eu am participat la o ceremonie şi la o aniversare la fel cum am făcut-o în multe alte capitale. Am fost onorat să mă adresez plenului ambelor camere ale Parlamentului României. Dacă nu aţi fost atenţi, am vorbit despre viitorul Republicii Moldova în cadrul UE. Nu suntem într-un stat în care libertatea de exprimare nu se respectă. Voi sunteţi cei care instigaţi. Dacă voi aţi fi respectat că există o parte care aşa crede, într-un stat ca Republica Moldova în care sunt multe naţiuni, trebuie să existe respect şi toleranţă. Voi sunteţi cei care provocaţi. Toleranţă vă lipseşte", a spus Candu.

La 27 martie, Parlamentul României a adoptat "Declaraţia solemnă pentru celebrarea unirii Basarabiei cu Ţara Mamă, România, la 27 martie 1918", prin care s-au reflectat unitatea poporului şi a limbii române, rolul avut de înaintaşii politici şi drumul ce trebuie să fie urmat de oamenii politici de astăzi, precum şi dorinţa de a continua procesul de modernizare şi integrare instituţională în Uniunea Europeană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici