Şoferul lui Ben Laden, privat de somn 50 de zile la Guantanamo Bay

Un document declasificat recent sugerează că fostul şofer al lui Osama ben Laden ar fi fost privat de somn 50 de zile în penitenciarul de la Guantanamo Bay, afirmă avocaţii acestuia.

23 afișări
Imaginea articolului Şoferul lui Ben Laden, privat de somn 50 de zile la Guantanamo Bay

Osama ben Laden (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Avocaţii lui Salim Hamdan, un yemenit în vârstă de aproximativ 30 de ani, susţin că acesta a fost bătut şi supus abuzurilor.

Cu toate acestea, privarea de somn timp de 50 de zile ar fi unul dintre cele mai grave abuzuri comise de autorităţile americane.

Hamdan este acuzat de conspiraţie şi furnizare de sprijin material teroriştilor.

Procurorii susţin că el a participat voluntar la activităţile reţelei al-Qaida, dar avocaţii argumentează că se angajase ca şofer pentru că avea nevoie de salariul de 200 de dolari.

Procesul lui Hamdan urmează să înceapă săptămâna viitoare la tribunalele speciale de la Guantanamo.

Dacă va fi găsit vinovat, riscă să fie condamnat la închisoare pe viaţă.

Avocaţii susţin că au descoperit documentul printre cele 600 de pagini ale raportului referitor la menţinerea în izolare a lui Hamdan.

Noul document arată că Hamdan a fost supus "Operaţiunii Sandman" în perioada 11 iunie - 30 iulie 2003.

Operaţiunea Sandman a fost descrisă drept un program în cursul căruia somnul deţinuţilor este întrerupt sistematic.

"Părerea mea este că privarea de somn timp de 50 de zile constituie un act de tortură", afirmă Joseph McMillan, unul dintre avocaţii lui Hamdan.

Documentele date publicităţii săptămâna trecută arătau că şi deţinutul canadian Omar Khadr a fost privat de somn înaintea audierilor.

Avocaţii lui Hamdan susţin că acesta a fost supus unor "abuzuri sofisticate" la Guantanamo, care au inclus umilinţe cu caracter sexual, izolare şi acte de intimidare.

În plus, apărătorii legali afirmă că Hamdan şi alţi deţinuţi ar fi fost vizitaţi în celulele de la Guantanamo de o persoană supranumită "Alfred Hitchcock", după numele fostului regizor britanic.

"Nu avem nicio idee la cine se referă Alfred Hitchcock. Este clar un nume de cod pentru ceva", afirmă avocatul Brian Mizer.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici