Soldatul american care a furnizat informaţii site-ului WikiLeaks cere abandonarea tuturor acuzaţiilor

Avocaţii lui Bradley Manning, acuzat că a furnizat informaţii site-ului WikiLeaks, au cerut marţi abandonarea tuturor acuzaţiilor formulate împotriva acestuia, în cursul unei audieri preliminare în faţa justiţiei militare la Fort Meade (Maryland, est), în apropiere de Washington.

392 afișări
Imaginea articolului Soldatul american care a furnizat informaţii site-ului WikiLeaks cere abandonarea tuturor acuzaţiilor

Soldatul american care a furnizat informaţii site-ului WikiLeaks cere abandonarea tuturor acuzaţiilor (Imagine: mediafax Foto/AFP)

Avocaţii soldatului de 24 de ani au justificat această cerere afirmând că acuzarea nu şi-a respectat obligaţia de a împărtăşi informaţii importante şi, prin urmare, dosarul ar trebui respins.

Procurorii militari au răspuns că şi-au îndeplinit această obligaţie şi că, în cazul în care se va stabili altfel, judecătorul poate remedia problema fără a abandona cele 22 de capete de acuzare care îl vizează pe Manning.

Echipa de apărare a tânărului soldat urma de asemenea să conteste marţi principala acuzaţie care îl vizează, "colaborare cu inamicul", explicând că Manning nu avea nici o "intenţie infracţională" şi că infracţiunea nu a fost comisă.

"Soldatul Manning a dezminţit expres orice intenţie de a ajuta vreun inamic al Statelor Unite", aşa cum arată conversaţiile sale online, a afirmat avocatul David Coombs, într-o cerere către tribunal.

Bradley Manning este acuzat că a transmis site-ului WikiLeaks, între noiembrie 2009 şi mai 2010, documente militare americane privind războaiele din Irak şi Afganistan, precum şi 260.000 de telegrame ale Departamentului de Stat, declanşând o furtună în diplomaţia mondială.

El nu a anunţat dacă va pleda vinovat sau nevinovat, iar data procesului său în faţa unei Curţi marţiale urmează să fie stabilită.

Dacă va fi găsit vinovat, el riscă închisoarea pe viaţă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici