Soluţii posibile pentru reducerea emisiilor radioactive de la Fukushima

Japonia intenţionează să acopere cu prelate trei reactoare avariate de la centrala nucleară Fukushima, pentru a reduce emisiile radioactive şi se gândeşte, în plus, să utilizeze un petrolier, pentru a evacua apa contaminată prezentă în centrală, potrivit unui cotidian japonez.

83 afișări
Imaginea articolului Soluţii posibile pentru reducerea emisiilor radioactive de la Fukushima

Soluţii posibile pentru reducerea emisiilor radioactive de la Fukushima (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano, a declarat, răspunzând unei întrebări pe această temă, că Guvernul şi experţii în domeniul nuclear reflectează "la toate soluţiile, inclusiv cele menţionate în presă".

Autorităţile încearcă să limiteze emisiile radioactive de la patru reactoare, ale căror sisteme de răcire sunt în pană, la centrala Fukushima Daiichi (numărul 1), în nord-est, după cutremurul urmat de un tsunami, la 11 martie.

Între opţiunile posibile, nişte prelate special concepute ar putea acoperi acoperişurile şi pereţii clădirilor exterioare ale reactoarelor 1, 3 şi 4, parţial afectate de suflul unor explozii, scria cotidianul Asahi Shimbun, citând oficiali guvernamentali neidentificaţi.

Articolul nu a precizat materialul de fabricare a acestor prelate, menite să limiteze emisiile radioactive.

Acesta a adăugat, în schimb, că autorităţile ar putea instala echipamente de aerisire, destinate evitării unei acumulări de gaze şi unor noi explozii în clădirile reactoarelor.

Un alt proiect constă în ancorarea unui petrolier în Oceanul Pacific, în apropierea reactoarelor 1-4, pentru a evacua apa radioactivă acumulată în sălile maşinilor şi într-un tunel situat în apropierea reactorului 2, care duce în afara clădirii, potrivit Asahi Shimbun.

Angajaţii implicaţi în intervenţia de la centrală au pompat o parte din această apă în rezervoarele de-acum pline şi trebuie să găsească un alt container pentru a stoca apa din tunel, care reprezintă echivalentul a peste două piscine olimpice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici