Şomajul din Franţa a atins în trimestrul patru din 2012 cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani

Rata şomajului din Franţa a atins în ultimul trimestru al anului trecut cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, după ce a crescut de la 10,2% în trimestrul al treilea la 10,6%, potrivit datelor publicate joi de institutul de statistică.

233 afișări
Imaginea articolului Şomajul din Franţa a atins în trimestrul patru din 2012 cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani

Şomajul din Franţa a atins în trimestrul patru din 2012 cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Creşterea ratei şomajului a fost determinată de zecile de mii de concedieri făcute de companii pentru a face faţă stagnării economiei, transmite Bloomberg.

Excluzând teritoriile din afara Franţei, rata şomajului a fost de 10,2%, peste nivelul de 10,1% anticipat de analişti.

Companii precum PSA Peugeot Citroen, Renault şi Alcatel-Lucent reduc numărul de angajaţi, din cauza riscurilor ca economia franceză să reintre în recesiune. Acest fapt amplifică presiunile asupra preşedintelui Francois Hollande, care încearcă să păstreze sprijinul sindicatelor, concomitent cu reformarea economiei, a doua ca mărime din Europa.

"Este probabil ca şomajul să crească în continuare în lunile următoare, vârful urmând să fie atins la sfârşitul acestui an sau la începutul celui viitor. Economia ar putea să îşi revină într-o anumită măsură în semestrul al doilea, dar insuficient pentru a determina companiile să facă angajări serioase", a declarat Joost Beaumont, analist la ABN Amro în Amsterdam.

Holland, devenit preşedinte în luna mai a anului trecut, a declarat că are ca obiectiv relansarea creşterii economice şi reducerea şomajului, până la sfârşitul mandatului său de cinci ani, prin îmbunătăţirea competitivităţii.

Guvernul francez a aprobat miercuri un plan de flexibilizare a legislaţiei muncii, care urmează să fie votat în Parlament în această lună.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici