Sondaj: Doar 10% dintre europeni cred că Ucraina poate învinge Rusia. O anumită formă de "acord de compromis" este considerată drept cea mai probabilă soluţie la război

  • Doar unul din zece europeni crede că Ucraina poate învinge Rusia, potrivit unui sondaj realizat la nivelul UE.
  • Totuşi, sprijinul pentru Ucraina rămâne ridicat în întreaga Uniune Europeană.
533 afișări
Imaginea articolului Sondaj: Doar 10% dintre europeni cred că Ucraina poate învinge Rusia. O anumită formă de "acord de compromis" este considerată drept cea mai probabilă soluţie la război

Sondaj: Doar 10% dintre europeni cred că Ucraina poate învinge Rusia. O anumită formă de "acord de compromis" este considerată drept cea mai probabilă soluţie la război

Realizat în 12 ţări din UE - printre care Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Olanda, Polonia, Spania, Suedia şi Ungaria - sondajul a constatat că pesimismul cu privire la rezultatul războiului este alimentat de contraofensiva eşuată a Ucrainei, de blocajul american şi de posibilitatea ca Donald Trump să ajungă la Casa Albă.

Raportul - intitulat "Războaie şi alegeri: How European leaders can maintain public support for Ukraine' - a constatat că 20% dintre europeni văd o victorie a Rusiei.

Constatările au fost făcute cu puţin timp înainte ca războiul să intre în al treilea an.

Deşi sprijinul pentru Kiev în rândul europenilor rămâne ridicat, o anumită formă de "acord de compromis" este considerată de către cei chestionaţi drept cea mai probabilă soluţie la război.

Acest lucru marchează o schimbare de sentiment, majoritatea europenilor afirmând că Ucraina trebuie să îşi recupereze toate teritoriile pierdute anul trecut pe vremea aceasta.

Autorii raportului au susţinut că, pe baza acestor rezultate, politicienii UE ar trebui să adopte o abordare mai "realistă", care să se concentreze pe stabilirea modului în care poate fi obţinută pacea.

"Pentru a argumenta în favoarea continuării sprijinului european pentru Ucraina, liderii UE vor trebui să schimbe modul în care vorbesc despre război", a declarat coautorul Mark Leonard de la Consiliul European pentru Relaţii Externe (ECFR), care a comandat sondajul, citat de The Guardian.

Majoritatea europenilor "sunt disperaţi să împiedice o victorie a Rusiei", dar nu cred că Kievul poate câştiga din punct de vedere militar, a continuat el.

Preferinţa de a împinge Kievul să accepte un acord de compromis a fost cea mai răspândită în Ungaria (64%), Grecia (59%) şi Italia (52%), în timp ce sprijinul pentru ca Ucraina să recâştige teritorii a fost cel mai mare în Suedia (50%), Portugalia (48%) şi Polonia (47%).

Opiniile au fost mai echilibrate în Spania, Ţările de Jos, Germania şi Franţa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici