SONDAJE: Coaliţia lui Merkel, în dificultate cu două zile înainte de alegerile legislative

Două sondaje apărute vineri, cu două zile înainte de alegerile legislative germane, anunţă drept nesigură menţinerea la putere a coaliţiei conduse de Angela Merkel şi confirmă avansul înregistrat de partidul antieuro "Alternativa pentru Germania" (AFD).

565 afișări
Imaginea articolului SONDAJE: Coaliţia lui Merkel, în dificultate cu două zile înainte de alegerile legislative

Angela Merkel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unui sondaj realizat de Forsa pentru postul de televiziune privat RTL, conservatorii (Uniunea Creştin-Democrată şi Uniunea Creştin-Socială, CDU/CSU) cancelarului Angela Merkel ar acumula 40% din sufragii, în timp ce partidul liberal FDP ar obţine 5%, atât cât este necesar pentru a intra în Bundestag (Camera inferioară a Parlamentului).

În total, coaliţia ar acumula 45% din sufragii, însă acest procentaj nu i-ar permite să formeze majoritatea parlamentară şi să se menţină la putere. Prin urmare, scenariul cel mai probabil ar fi crearea unei "mari coaliţii" între creştin-democraţi şi social-democraţi, sub conducerea lui Merkel, aşa cum s-a întâmplat în primul mandat al actualului cancelar.

În sondajul efectuat de Forsa, social-democraţii (SPD) sunt creditaţi cu 26% din intenţiile de vot, un scor insuficient pentru a forma o majoritate cu aliaţii lor tradiţionali, Verzii, cotaţi la 10%.

Stânga radicală Die Linke ar obţine 9% din intenţiile de vot.

Într-un alt sondaj, efectuat de Institutul IFD-Allensbach pentru cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung, CDU/CSU ar câştiga 39,5% din voturi, FDP 5,5%, în timp ce SPD ar obţine 27%, Verzii şi Die Linke câte 9%. Potrivit acestui sondaj, atât blocul de dreapta, cât şi cel de stânga nu ar obţine majoritatea.

Pe de altă parte, cele două sondaje confirmă avansul înregistrat de partidul antieuro AFD. Cele două institute estimează intenţiile de vot pentru acest partid la niveluri apropiate de pragul de 5%, adică de 4%, potrivit Forsa, şi de 4,5%, potrivit IFD-Allensbach.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici