Soţia lui Moussavi a fost arestată miercuri

Soţia liderului opoziţiei iraniene, Mir Hossein Moussavi, s-ar putea afla printre sutele de protestatari arestaţi, după ce aceasta a declarat că manifestanţii nu trebuie să renunţe, în pofida faptului că se află într-o situaţie similară legii marţiale, relatează Independent.

13 afișări
Imaginea articolului Soţia lui Moussavi a fost arestată miercuri

Soţia lui Moussavi a fost arestată miercuri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Zahra Rahnavard, care a devenit cunoscută după ce a apărut alături de soţul său în campania electorală, un gest fără precedent în Iran, a criticat, în acelaşi comunicat, prezenţa forţelor armate în stradă şi a subliniat că opoziţia are dreptul constituţional să organizeze demonstraţii. Regimul nu ar trebui să le reprime, "ca şi cum ar fi fost impusă legea marţială", a afirmat aceasta.

În acest mesaj, postat pe site-ul soţului ei, ea a cerut, de asemenea, eliberarea imediată a persoanelor deţinute în urma alegerilor. Dar, până la sfârşitul zilei, au apărut informaţii, care nu au putut fi confirmate din cauza interdicţiilor impuse presei, potrivit cărora aceasta ar fi fost arestată.

Unul dintre principalii simpatizanţi ai preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad în Parlament, Ali Shahrokhi, preşedintele Comisiei Judiciare, a cerut arestarea lui Moussavi.

"Opţiunile şi declaraţiile (lui Mir Hossein Moussavi) sunt ilegale, au încurajat şi provocat opinia publică şi trebuie considerate o crimă. Acest lucru este ilegal şi trebuie tratat cu fermitate", a declarat el.

Consilierul juridic al lui Moussavi, Ardeshir Amir Arjomand, a fost de asemenea arestat, aflându-se printre sutele de protestatari arestaţi de la izbucnirea manifestaţiilor în toată ţara, după ce Ahmadinejad a fost declarat câştigătorul alegerilor prezidenţiale de la 12 iunie.

Printre persoanele arestate se află lideri ai opoziţiei, jurnalişti şi simpli cetăţeni, dar şi persoane care au fost apropiate regimului actual.

Numărul persoanelor arestate nu este cunoscut cu exactitate.

Biroul procurorului general menţionează 550 de persoane, dar potrivit unor oficiali din cadrul principalei închisori din Teheran, Evin, aproximativ 1.000 de persoane au fost aduse aici. Acestea ar fi fost obligate să se confeseze public şi să acuze membri ai partidelor politice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici