Spania a eliminat restricţiile pe piaţa muncii pentru români

Consiliul de Miniştri din Spania a decis vineri să nu reînnoiască restricţiile impuse pe piaţa muncii cetăţenilor români şi bulgari de la aderarea ţărilor lor la Uniunea Europeană, relatează Europa Press, în pagina electronică.

45 afișări
Imaginea articolului Spania a eliminat restricţiile pe piaţa muncii pentru români

Spania a eliminat restricţiile pe piaţa muncii pentru români

Ministrul Muncii şi Imigraţiei, Celestino Corbacho, a declarat că "acestea nu mai aveau sens". Conform vicepremierului spaniol Maria Teresa Fernandez de la Vega, Guvernul speră "ca numeroşi români şi bulgari din Spania să vrea să revină" în ţările de origine, care au demarat campanii pentru atragerea populaţiei care a emigrat.

De la Vega a precizat că, deşi Guvernul a decis să nu reînnoiască restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari, "el vrea să facă un bilanţ peste şase luni, (...) pentru a vedea dacă această decizie ar putea să aibă un efect negativ". "Să sperăm că nu", a explicat ea.

Comisia pentru Muncă şi Imigraţie din Camera inferioară a Parlamentului spaniol a respins în noiembrie o propunere prezentată de Grupul Popular, prin care se cerea Guvernului să anuleze "imediat" restricţiile impuse pe piaţa muncii cetăţenilor români şi bulgari.

MAE salută "cu deosebită satisfacţie" decizia adoptată, vineri, de Consiliul de Miniştri al Spaniei de a ridica restricţiile la libera circulaţie a forţei de muncă din România şi Bulgaria, potrivit unui comunicat MAE.

Potrivit MAE, începând de la 1 ianuarie 2009, formalităţile pe care trebuie să le îndeplinească un român pentru a ocupa un loc de muncă în Spania vor fi aceleaşi ca pentru un cetăţean spaniol, fără a mai fi nevoie de obţinerea unui permis de muncă.

Această decizie arată ataşamentul deplin al Spaniei faţă de principiile fundamentale ale construcţiei comunitare, între care cel al liberei circulaţii a persoanelor şi scoate în evidenţă încă o dată calitatea excepţională a relaţiilor bilaterale româno-spaniole, consideră Ministerul român al Afacerilor Externe.

MAE se declară de asemenea încrezător că decizia Spaniei constituie un argument în plus pentru statele europene care nu au ridicat deocamdată restricţiile la circulaţia forţei de muncă din România şi Bulgaria, să adopte o măsură similară. Mobilitatea forţei de muncă la nivel comunitar reprezintă o componentă importantă a creşterii economice şi a competitivităţii pieţei interne.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici