Spania ar putea plăti şomerilor români biletele de întoarcere în ţară

Ministrul spaniol al Muncii, Celestino Corbacho, a anunţat că Guvernul din care face parte analizează posibilitatea de a plăti biletele de întoarcere în ţară românilor rămaşi fără loc de muncă în Spania, relatează cotidianul Diario de Navara în ediţia electronică.

189 afișări
Imaginea articolului Spania ar putea plăti şomerilor români biletele de întoarcere în ţară

Spania ar putea plăti şomerilor români biletele de întoarcere în ţară (Imagine arhivă: Mediafax Foto/AFP)

Circa 718.000 de români au permis de rezidenţă în Spania, iar 253.000 dintre aceştia contribuie la Securitatea Socială, relatează sursa citată.

Guvernul spaniol ia în calcul posibilitatea de a plăti biletele de întoarcere românilor rămaşi şomeri şi care aleg să revină în ţară. Presa spaniolă informează că ministrul Muncii şi Imigraţiei, Celestino Corbacho, a anunţat că Executivul spaniol "a cerut o analiză juridică privind posibilitatea de a crea o formă de ajutor" pentru aceşti cetăţeni, ideea fiind de a-i ajuta pe aceia dintre cetăţenii rămaşi şomeri care doresc să revină în ţara de origine.

Celestino Corbacho a anunţat de asemenea, luni, cu ocazia unei vizite efectuate în România, că Guvernul din care face parte va solicita "o analiză juridică" privind viabilitatea acordării unui ajutor economic pentru ca românii rămaşi şomeri în Spania, al căror număr ajunsese, la 31 martie, la 71.000, să se poată întoarce acasă în cazul în care doresc acest lucru.

"Dacă putem găsi o formulă, o vom face", a explicat Corbacho, precizând că "obiectivul nu este ca toţi românii să plece din Spania".

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) a încheiat, luni, un acord cu Ministerul Muncii şi Imigraţiei din Spania privind facilitarea întoarcerii voluntare a lucrătorilor români din Spania, în special a şomerilor sau a celor care sunt în pericol să-şi piardă locul de muncă. Reprezentanţii celor două state au mai semnat, luni, şi două memorandumuri de înţelegere, între Inspecţia Muncii din România şi cea din Spania, respectiv între agenţiile de ocupare din cele două ţări.

Ministrul spaniol, Celestino Corbacho, a spus că în Spania sunt înregistraţi ca rezidenţi legal 718.000 de români, fiind prima comunitate nonspaniolă, ca număr şi ca importanţă. Din numărul total de rezidenţi, 254.000 cotizează la sistemul de asigurări sociale.

De asemenea, cei mai mulţi români din Spania lucrează în domeniul serviciilor (43 la sută), în agricultură (24 la sută), construcţii (23 la sută), industrie (10 la sută).

Potrivit datelor înregistrate de autorităţile spaniole, 70.000 dintre românii înregistraţi legal sunt şomeri, doar 41.000 dintre aceştia beneficiind de indemnizaţia de şomaj. Celestino Corbacho a precizat că indemnizaţia de şomaj în Spania este de 850 de euro pe lună şi se poate acorda pe o perioadă de cel mult doi ani, în funcţie de perioada în care a cotizat persoana respectivă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici