Spaţiul Schengen, în pericol. Liderii UE promit să întărească securitatea la frontiere şi mai multe repatrieri după atacul de la Bruxelles

Liderii Belgiei şi Suediei şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au promis miercuri să întărească securitatea la frontiere şi să intensifice repatrierile, după ce un solicitant de azil din Tunisia a împuşcat mortal doi suporteri suedezi la Bruxelles.

1064 afișări
Imaginea articolului Spaţiul Schengen, în pericol. Liderii UE promit să întărească securitatea la frontiere şi mai multe repatrieri după atacul de la Bruxelles

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Aceştia au vorbit după ce au adus un omagiu victimelor atacului de luni din capitala belgiană, unde se află instituţiile UE, şi au condamnat atacul terorist.

Împuşcăturile au evidenţiat dificultăţile persistente ale UE în gestionarea azilului şi a migraţiei, inclusiv lacunele de securitate şi eşecurile în ceea ce priveşte returnarea persoanelor considerate că nu au dreptul de a rămâne în blocul celor 27 de naţiuni, scrie Reuters.

Prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, a declarat că spaţiul Schengen nu va supravieţui dacă frontierele externe ale UE nu vor fi mai bine protejate împotriva imigraţiei nedorite.

"Dacă nu suntem capabili să ne protejăm frontierele comune, nu vom putea susţine libera circulaţie în Europa", a declarat el.

Premierul Belgiei, Alexander De Croo, a declarat că UE are nevoie, de asemenea, de un sistem mai eficient de returnare a imigranţilor neautorizaţi.

"Acesta este un aspect pe care trebuie să îl abordăm şi putem face acest lucru doar într-un mod coordonat", a spus el.

Tunisianul în vârstă de 45 de ani a ajuns pe insula italiană Lampedusa în 2011 şi a locuit apoi în Suedia înainte de a cere azil în Belgia. El a pierdut procesul în 2020 şi i s-a ordonat să părăsească ţara.

Conform legii, el ar fi avut la dispoziţie 30 de zile pentru a pleca în mod voluntar. Dar ordinul nu a fost niciodată emis, deşi bărbatul era în atenţia poliţiei.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că noul pact privind migraţia din cadrul blocului comunitar va contribui la prevenirea unor astfel de situaţii pe viitor, permiţând expulzarea mai rapidă a străinilor care sunt consideraţi o ameninţare la adresa securităţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici