SPD: Voronin este principalul vinovat pentru înrăutăţirea situaţiei politice în R.Moldova

Purtătorul de cuvânt pentru politică externă al grupului SPD din Bundestag, Gert Weisskirchen, susţine, într-o declaraţie de presă difuzată vineri, că preşedintele Vladimir Voronin poartă principala responsabilitate pentru înrăutăţirea situaţiei politice din Republica Moldova.

10 afișări
Imaginea articolului SPD: Voronin este principalul vinovat pentru înrăutăţirea situaţiei politice în R.Moldova

SPD: Voronin este principalul vinovat pentru înrăutăţirea situaţiei politice în R.Moldova

El a apreciat totodată că acţiunile recente ale Chişinăului împotriva UE vin în contradicţie cu declaraţiile oficiale privind politica moldovenească de integrare europeană.

Gert Weisskirchen a afirmat că declaraţia publică a preşedintelui Voronin, din seara dinaintea alegerilor din Republica Moldova, potrivit căreia în cadrul majorităţii absolute a comuniştilor, care se contura, orice discuţie cu opoziţia democratică aleasă în Parlamentul de la Chişinău a devenit de prisos, a dus la "revărsarea butoiului".

Potrivit informaţiei de presă furnizate de grupul de lucru pentru politică externă din cadrul grupului Partidului Social Democrat (SPD) din Bundestag, Weisskirchen a apreciat că partidelor de opoziţie din Republica Moldova li s-au creat obstacole masive în timpul campaniei electorale, fiindu-le blocat accesul la mass-media, iar preşedinţii respectivelor formaţiuni au fost "inundaţi" de acuzaţii de către instanţele de judecată.

SPD a afirmat, în declaraţia de presă citată, că autorităţile de la Chişinău trebuie să creeze o bază pentru un dialog cu cele trei partide de opoziţie, să asigure urgent libertatea mass-media şi să efectueze un raport obiectiv despre alegeri, despre cauzele acţiunilor violente din 7 aprilie, precum şi despre responsabilităţile tuturor părţilor în evenimente.

"Problema renumărării voturilor sau a unei posibile repetări a alegerilor parlamentare ar trebui analizată deschis, la fel ca şi renunţarea la acuzaţiile aduse opoziţiei, precum că ar fi un lacheu al statelor vecine şi ar fi planificat o lovitură de stat", a spus purtătorul de cuvânt pentru politică externă, al grupului parlamentar al SPD.

Gert Weisskirchen a mai apreciat, potrivit aceleiaşi declaraţii remise presei, că autorităţile de la Chişinău trebuie să asigure garantarea demonstraţiilor paşnice şi securitatea demonstranţilor.

"Toate acţiunile Republicii Moldova împotriva Uniunii Europene, cum sunt introducerea vizelor pentru cetăţenii Uniunii Europene din România, expulzarea ambasadorului român de la Chişinău, nu conduc la o degajare a situaţiei, ci mai curând vin în mod deschis în contradicţie cu declaraţiile oficiale privind politica moldovenească de integrare europeană", a mai declarat Weisskirchen.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici