Stalin este în continuare un model pentru mulţi georgieni

Personalitatea lui Stalin continuă să fie un model pentru mulţi georgieni, chiar şi după recentul conflict cu Rusia, comentează International Herald Tribune.

63 afișări
Imaginea articolului Stalin este în continuare un model pentru mulţi georgieni

Stalin este considerat în continuare un model de către mulţi georgieni (Imagine: www.iht.com)

Jamil Ziyadaliev, un înfocat admirator al lui Stalin, încearcă să îl imite pe fostul lider sovietic, îmbrăcându-se şi comportându-se asemănător. Bărbatul de 64 de ani îşi câştigă existenţa prin participarea la nunţi şi petreceri unde delectează publicul dansând pe muzică sovietică.

Avantajele asemănării cu fostul dictator includ mese gratuite şi trecerea cu uşurinţă prin punctele de control ruse. "Toţi georgienii îl respectă pe Stalin, pentru că este un mare lider care a creat un mare imperiu, dar şi pentru că este şi cel mai celebru georgian", explică Ziyadaliev.

Nu toată lumea este însă de acord. Nika Jabanaşvili, un angajat al unei firme de construcţii ai cărui bunici au fost deportaţi de Stalin ca parte a campaniei de reprimare a minorităţilor, îl consideră pe fostul lider un criminal: "Stalin a fost Satana. A omorât mulţi oameni. Nu-mi pasă că a fost georgian, era malefic".

"Orice s-ar spune, cultul lui Stalin persistă în ţara de doar 4,6 milioane de locuitori", observă International Herald Tribune. Un recent sondaj de opinie arată că 37 la sută dintre georgieni sunt mândri că sunt compatrioţi cu Stalin.

Istoricul Vakhtang Guruli afirmă că Stalin este considerat în continuare "mai mult decât un om, un fel de supraom".

Potrivit lui Guruli, actualele manuale de istorie îl elogiază pe fostul lider sovietic pentru că a învins fascismul lui Hitler şi a transformat URSS într-o superputere industrială.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici