Video Stare de alertă în Caraibe. Uraganul Dean se îndreaptă spre Jamaica şi Insulele Cayman

Uraganul Dean se îndrepta, duminică, spre Jamaica şi Insulele Cayman, ameninţând să ajungă până în Peninsula Yucatan, din Mexic, sub forma unei furtuni de categoria 5, intensitatea maximă pe scara Saffir-Simpson a uraganelor, relatează Reuters.

4 afișări

Locuitorii din regiune au început să adune rezerve alimentare de urgenţă, în timp ce turiştii au luat cu asalt aeroporturile din Caraibe, în timp ce uraganul Dean, însoţit de rafale de vânt de până la 145 de kilometri pe oră, se îndreaptă spre Jamaica, având încă intensitatea unei furtuni de categoria 4.

Alerte de uragan au fost emise în Insulele Cayman, în timp ce în Haiti, Republica Dominicană şi Cuba erau în vigoare avertismente de furtună tropicală.

Centrul american pentru uragane a anunţat că ochiul uraganului se afla la circa 480 de kilometri sud-est de Kingston, la ora 06.00 GMT (09.00 ora României), şi se apropia de Jamaica, pe coastele căreia ar putea ajunge duminică, sub forma unei furtuni extrem de periculoase.

Dean ar putea deveni uragan de categoria 5 după ce va trece de Insulele Cayman, peste vreo două zile, cu rafale de vânt de peste 250 de kilometri pe oră.

Dean este primul uragan din sezonul 2007 al furtunilor din Atlantic, care se anunţă mai puţin intens decât media anilor anteriori.

Guvernul din Jamaica le-a cerut locuitorilor să evacueze zonele joase şi predispuse la alunecări de teren. De asemenea, autobuzele au fost pregătite să transporte persoanele evacuate, iar poliţia şi armata au intrat în stare de alertă.

La benzinării s-au format imediat cozi, iar supermagazinele erau luate cu asalt de cumpărătorii în căutare de baterii, lanterne, conserve de peşte, orez şi apă potabilă. Campania electorală dinaintea alegerilor din 27 august a fost întreruptă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici