Statele din Balcani au ambiţia de a deveni "faţa tânără şi dinamică a Uniunii Europene"

Şefii de stat şi de guvern din 12 state sud-est europene s-au reunit miercuri la Istanbul pentru a reafirma intenţia de a pune capăt rivalităţilor seculare şi a deveni "faţa tânără şi dinamică a Uniunii Europene", la care speră să adere.

21 afișări
Imaginea articolului Statele din Balcani au ambiţia de a deveni "faţa tânără şi dinamică a Uniunii Europene"

Premierul Greciei şi preşedintele turc Abdullah Gul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Balcanii sunt parte integrantă a Europei din punct de vedere istoric, geografic şi cultural. Suntem hotărâţi să încununăm acest parteneriat fondat pe valori comune printr-o aderare la UE", declară preşedintele Turciei, Abdullah Gul.

"De acum înainte, trebuie să evităm ca Balcanii să fie considerat un loc al violenţelor, străin şi de neînţeles. Trebuie să demonstrăm că suntem faţa tânără, dinamică şi energică a Europei", le-a spus liderul turc participanţilor la reuniunea Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP).

Zece preşedinţi şi doi premieri, între care şeful Guvernului grec Georgios Papandreou, participă la summitul SEECP, care se va încheia cu "declaraţia de la Istanbul", subliniind "viitorul comun al apartenenţei Balcanilor la familia europeană".

Patru ţări membre SEECP (Bulgaria, Grecia, România, Slovenia) deja sunt membre UE, iar negocieri pentru aderare au loc cu Croaţia şi Turcia. Franţa şi Germania se opun aderării Turciei la UE, preferând încheierea unui parteneriat privilegiat cu Ankara.

Ceilalţi membri SEECP sunt Albania, Bosnia, Macedonia, R.Moldova, Muntenegru şi Serbia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici