Statele UE intensifică presiunile asupra Pfizer pentru a reduce livrările de vaccinuri COVID

Guvernele Uniunii Europene intensifică presiunile asupra Pfizer şi a altor producători de vaccinuri COVID-19 pentru a renegocia contractele, avertizând că milioane de seruri care nu mai sunt necesare ar putea fi irosite, potrivit unor oficiali UE şi unui document.

2066 afișări
Imaginea articolului Statele UE intensifică presiunile asupra Pfizer pentru a reduce livrările de vaccinuri COVID

În timpul fazei celei mai acute a pandemiei, Comisia Europeană şi guvernele UE au fost de acord să cumpere cantităţi uriaşe de vaccinuri, în principal de la Pfizer şi de la partenerul său BioNTech.

Dar, în condiţiile în care pandemia se diminuează în Europa şi pe fondul unei încetiniri accentuate a vaccinărilor, multe ţări cer acum modificarea contractelor pentru a reduce livrările şi, în consecinţă, pentru a reduce cheltuielile pentru vaccinuri, informează Reuters.

Această chestiune a fost discutată marţi, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor sănătăţii din UE, care a avut loc la Luxemburg.

Polonia, ţara lider în această tentativă de revizuire a contractelor, are în stoc peste 30 de milioane de vaccinuri COVID şi ar trebui să cumpere alte 70 de milioane în baza acordurilor existente, a declarat pentru Reuters un diplomat polonez, care a îndemnat la schimbări pentru a evita risipa.

Polonia are o populaţie de aproximativ 38 de milioane de locuitori, cu aproximativ 60% dintre ei complet vaccinaţi, fără a include rapelurile - comparativ cu peste 70% în întreaga UE.

Într-o scrisoare trimisă Comisiei la începutul lunii iunie şi consultată de Reuters, ministrul polonez al sănătăţii, Adam Niedzielski, împreună cu omologii din Bulgaria, Croaţia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania şi România, au cerut "reducerea cantităţilor" de vaccinuri comandate.

Aceştia au declarat că aceste contracte au fost convenite atunci când era imposibil de prevăzut cum va evolua pandemia, iar acum ar trebui să fie schimbate, deoarece situaţia se îmbunătăţeşte.

"Asistăm la o povară excesivă asupra bugetelor de stat, combinată cu livrarea unor cantităţi inutile de vaccinuri", se arată în scrisoarea comună, adăugând: "Există o mare probabilitate ca dozele furnizate Uniunii Europene să ajungă să fie eliminate".

În timpul unei sesiuni publice a reuniunii de marţi a miniştrilor sănătăţii din UE, Slovacia a declarat că susţine scrisoarea. Alte ţări, printre care Cipru şi Malta, au îndemnat la prudenţă, deoarece condiţiile de pandemie s-ar putea schimba din nou.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici