Statele Unite au cel puţin 16 baze de interceptare în străinătate, una fiind în Brazilia

Oraşul Brasilia a găzduit una dintre cele 16 baze de spionaj prin satelit create de Statele Unite în străinătate, aceasta fiind singura din America Latină, relatează cotidianul O Globo, citând documente puse la dispoziţie de fostul consultant NSA Edward Snowden.

529 afișări
Imaginea articolului Statele Unite au cel puţin 16 baze de interceptare în străinătate, una fiind în Brazilia

Statele Unite au cel puţin 16 baze de interceptare în străinătate, una fiind în Brazilia (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Una dintre bazele de spionaj unde agenţi ai NSA colaborau cu colegii din cadrul CIA a funcţionat în oraşul Brasilia, cel puţin până în 2002", scrie cotidianul.

Ziarul O Globo, care a avut acces la documente furnizate de Edward Snowden, nu a găsit dovezi care să ateste că activităţile de spionaj ar continua.

Duminică, O Globo a scris că, în ultimii zece ani, persoane care au tranzitat Brazilia sau au locuit în această ţară au fost spionate de serviciile secrete americane. Guvernul brazilian, care a catalogat aceste dezvăluiri ca fiind "extrem de grave", va propune Naţiunilor Unite noi reglementări în acest domeniu.

Conform ediţiei de luni a ziarului O Globo, Statele Unite au în total 16 baze de spionaj în străinătate, cea din Brazilia fiind singura din America de Sud. O altă echipă de agenţi americani ar opera în capitala Indiei, New Delhi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici