Statele Unite au lansat un avion spaţial robotizat

Un avion spaţial robotizat aparţinând Forţelor aeriene americane, fără ocupanţi, asemănător unei navete, a cărui misiune este secretă, a fost lansat joi seara, în Florida, potrivit unei înregistrări video, făcută publică de militari.

49 afișări
Imaginea articolului Statele Unite au lansat un avion spaţial robotizat

Statele Unite au lansat un avion spaţial robotizat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Avionul spaţial robotizat, numit X-37B, a fost lansat la ora locală 19.52 (vineri, 02.52, ora României) de la baza aeriană Cap Canavaral (Florida, sud-est) cu o rachetă de tip Atlas V. Zborul părea că s-a desfăşurat în condiţiile prevăzute, fără nicio problemă majoră, potrivit US Air Force.

"Avem undă verde pentru lansare", a declarat cu puţin timp înaintea lansării maiorul Angie Blair, o purtătoare de cuvânt a US Air Force.

Semănând cu o navetă spaţială în miniatură, micul avion orbital măsoară 8,9 metri lungime şi are o anvergură a aripilor de 4,5 metri.

Dezvoltat de mai mulţi ani, militarii au furnizat despre acesta doar informaţii vagi, referitoare la rolul X-37B în cadrul arsenalului american.

Acest vehicul este conceput pentru "a fi un laborator orbital pentru testarea de noi tehnologii şi componente, acestea urmând să fie utilizate ulterior în programe ale sateliţilor operaţionali", a anunţat US Air Force într-un comunicat.

De asemenea, militarii au afirmat că avionul X-37B va ateriza pe pista bazei aeriene din Vandenberg, în California, fără să precizeze o dată.

"Sincer, nu ştim când (avionul X-37B) va reveni pe Pământ", a declarat Gary Payton, adjunctul subsecretarului Apărării însărcinat cu programele spaţiale, într-o conferinţă de presă, săptămâna aceasta.

El a precizat că avionul spaţial are capacitatea de a rămâne pe orbită timp de cel mult nouă luni.

Sistemele de ghidaj, de navigaţie şi de control vor fi monitorizate de controlori de zbor, a anunţat US Air Force, refuzând să ofere alte detalii asupra echipamentelor îmbarcate la bordul avionului spaţial X-37B sau asupra experimentelor programate în spaţiul microgravitaţional.

Pentagonul a refuzat, de asemenea, să răspundă unor întrebări referitoare la posibile msiuni militare pentru acest avion orbital sau despre bugetul alocat pentru dezvoltarea acestuia, estimat de unii experţi la mai multe sute de milioane de dolari.

Rezultatele acestui zbor-test al avionului spaţial X-37B vor furniza informaţii asupra "dezvoltării de programe destinate avioanelor noastre de vânătoare, în viitor", a declarat Gary Payton.

Experţii estimează că Pentagonul ar avea un proiect de capacitate militară pentru acest avion spaţial robotizat, altfel Guvernul nu i-ar fi alocat atâţia bani şi timp.

Avionul spaţial X-37B este construit de Boeing, care a început lucrările la acesta în cadrul unui proiect NASA, în 1999, dar care a fost ulterior preluat de US Air Force.

După instalarea pe orbită, acest avion spaţial funcţionează cu electricitate provenind de la celule solare şi baterii pe bază de ioni de litiu.

US Air Force prevede construirea unui al doilea avion spaţial X-37B, a cărui lansare este prevăzută în 2011.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici