Statele Unite i-au spionat pe liderii irakieni

Statele Unite i-au spionat pe premierul irakian Nuri al-Maliki şi pe alţi lideri de la Bagdad, potrivit celei de-a patra cărţi publicate de jurnalistul Bob Woodward pe tema mandatului exercitat de George W. Bush la Casa Albă, a relatat, vineri, cotidianul The Washington Post.

11 afișări
Imaginea articolului Statele Unite i-au spionat pe liderii irakieni

Nuri al-Maliki, premierul irakian (Imagine: Mediafax/AFP)

"Ştim tot ceea ce spune", a declarat una din sursele lui Woodward, făcând referire la premierul irakian, citată în cartea care va fi lansată luni.

Cartea intitulată "Războiul din Interior: Istoria Secretă a Casei Albe 2006-2008" dezvăluie că decizia de suplimentare a trupelor americane din Irak nu este principalul factor care a dus la scăderea drastică a violenţelor de pe frontul irakian, subliniază cotidianul citat.

Woodward susţine că noi metode "revoluţionare" de spionaj, iniţiate în 2007, au permis armatei americane şi serviciilor de spionaj să localizeze şi să ucidă lideri insurgenţi şi militanţi ai grupărilor extremiste.

Jurnalistul nu a oferit detalii privind aceste operaţiuni sub acoperire, subliniind că i s-a cerut să nu publice anumite informaţii din raţiuni de securitate naţională, precizează The Washington Post.

"Cartea descrie o administraţie marcată de disensiuni, fie lipsită de dorinţa şi capacitatea de a gestiona deterirorarea strategiei din Irak în cursul verii şi începutul toamnei din anul 2006", adaugă cotidianul.

Publicaţia precizează, de asemenea, că lucrarea lui Woodward descrie tensiunile din cadrul administraţiei Bush privind calitatea şi credibilitatea informaţiilor privind progresul înregistrat pe frontul din Irak.

Secretarul american de Stat, Condoleezza Rice, s-a plâns despre rapoartele "mult prea optimiste" prezentate de Pentagon în timpul mandantului exercitat de Donald Rumsfeld.

Cartea descrie, de asemenea, relaţia dintre Bush şi Maliki. Woodward scrie că supravegherea premierului irakian i-a suprins pe mai mulţi oficiali americani care au pus sub semnul îndoielii eficienţa unei astfel de măsuri în condiţiile în care Bush voia să îi câştige încrederea liderului de la Bagdad.

Bob Woodward şi Carl Bernstein sunt cei doi ziarişti ale căror dezvăluiri au dus în 1974 la demisia preşedintelui Richard Nixon, pe fondul scandalului Watergate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici