Statele Unite încearcă să câştige "bătălia ideilor" cu ajutorul Web 2.0

SUA folosesc reţelele sociale şi alte instrumente Web 2.0 pentru a câştiga "bătălia ideilor" împotriva extremiştilor, publicând recent mesaje pe blogul unui consilier al lui Mahmud Ahmadinejad, a declarat, luni, secretarul adjunct de Stat pentru imaginea Statelor Unite în lume.

31 afișări
Imaginea articolului Statele Unite încearcă să câştige "bătălia ideilor" cu ajutorul Web 2.0

Statele Unite încearcă să câştige "bătălia ideilor" cu ajutorul Web 2.0 (Imagine: Mediafax Foto)

"În bătălia ideilor, principala noastră misiune în 2008 este de a crea un mediu ostil extremismului violent", a afirmat James Glassman, într-un discurs susţinut la New America Foundation.

"Noi numim această nouă abordare diplomaţie publică 2.0", a spus Glassman, fost ziarist care a înlocuit-o în funcţie anul trecut pe Karen Hughes, unul dintre consilierii apropiaţi ai preşedintelui George W. Bush.

"Al-Qaida şi alte organizaţii extremiste violente au exploatat Internetul în beneficiul lor, dar acest avantaj se diminuează rapid", a adăugat el, afirmând că "noile tehnologii oferă Statelor Unite un avantaj serios în faţa teroriştilor".

"În această nouă lume a comunicaţiilor, orice guvern care opune rezistenţă noilor tehnologii pe Internet face faţă unui risc mai mare - cel de a fi ignorat", a spus Glassman.

"Principalele noastre ţinte, în principal tinerii, nu vor să li se dea lecţii, să li se spună ce să gândească sau cât de buni suntem noi", a adăugat el.

Glassman a afirmat că Departamentul de Stat şi alte agenţii guvernamentale îşi intensifică eforturile de a dezvolta o interacţiune cu publicul. Astfel, Biroul pentru educaţie şi cultură al Departamentului de Stat dispune de o pagină pe site-ul de socializare online Facebook, iar "echipele de sensibilizare digitală" intervin pe bloguri şi site-uri în arabă, farsi, urdu şi, în curând, în rusă.

"Membrii acestora se identifică drept reprezentanţi ai Departamentului de Stat şi încep conversaţii, oferă informaţii sau corectează informaţiile distorsionate privind politicile americane", a spus Glassman.

El a afirmat că, recent, un vorbitor de farsi de la Departamentul de Stat a publicat o serie de mesaje pe blogul consilierului media al preşedintelui iranian Mahmud Ahmadinejad. Glassman a adăugat că Departamentul de Stat a co-sponsorizat recent şi un concurs de clipuri video pe Youtube, în cursul căruia participanţii au fost invitaţi să răspundă la întrebarea "ce este democraţia?".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici