Statele Unite îşi vor retrage sprijinul financiar acordat Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie

Statele Unite au anunţat marţi că vor retrage sprijinul financiar acordat Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA), organizaţie internaţională care promovează planificarea familială în peste 150 de ţări, printre care şi România, notează BBC News online.

331 afișări
Imaginea articolului Statele Unite îşi vor retrage sprijinul financiar acordat Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie

Statele Unite îşi vor retrage sprijinul financiar acordat Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie (Imagine: AFP/ Arhiva Mediafax Foto)

Departamentul de Stat al SUA a justificat această decizie prin faptul că agenţia susţine programe de avorturi coercitive şi sterilizări involuntare în China, politici implementate de către guvernul chinez.
În replică, UNFPA susţine că este “acuzaţie eronată şi că activitatea desfăşurată nu încalcă nicio lege americană, promovând drepturile cetăţenilor şi ale cuplurilor de a lua decizii, fără coerciţie sau discriminare”.

UNFPA a fost înfiinţat în 1969 şi desfăşoară activităţi pentru extinderea posibilităţilor pentru femei şi tineri, cu scopul de a duce o viaţă sănătoasă şi productivă. Sediul organizaţiei este la New York, iar pentru reţeaua de birouri regionale din Europa de Est şi Asia Centrală sediul este la Istanbul.

Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie desfăşoară activităţi şi în România, începând din anul 2005.

SUA va retrage fonduri alocate acestei organizaţii în valoare de 32,5 milioane de dolari, aferente anului financiar 2017. Departamentul de Stat american a anunţat că banii vor fi redirecţionaţi spre Agenţia Americană pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), pentru susţinerea planificării familiale în ţările aflate în dezvoltare.

Această măsură este prima dintr-o serie de tăieri de fonduri promise de către Administraţia Trump care vizează direct contribuţia la Organizaţia Naţiunile Unite. Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie, la fel ca orice altă agenţie a ONU, este finanţat voluntar de către guverne. În 2015, UNFPA a primit 979 de milioane de dolari sub forma unor donaţii, Statele Unite fiind al patrulea cel mai mare finanţator.

Obiectivele de program majore ale acestei organizaţii sunt: extinderea şi îmbunătăţirea sănătăţii maternale şi a nou-născutului; creşterea accesului la planificare familială voluntară; facilitarea serviciilor în domeniul HIV/boli cu transmitere sexuală pentru femei însărcinate, persoane infectate, tineri şi populaţii cheie; militarea pentru egalitatea de gen şi drepturi de reproducere: creşterea accesului tinerilor la servicii de informare şi de sănătate cu privire la sănătatea sexuală şi de reproducere.

La începutul anului, preşedintele american Donald Trump a instaurat o interdicţie de finanţare pentru organizaţiile internaţionale care oferă servicii sau sfaturi ce vizează avortul.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici