Statele Unite riscă să atingă limita de îndatorare şi să intre în incapacitate de plată în decembrie

Statele Unite riscă să atingă limita de îndatorare suverană şi să intre în incapacitate de plată pe 15 decembrie, ceea ce ar fi o premieră istorică, avertizează secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, citată de CNBC.

1445 afișări
Imaginea articolului Statele Unite riscă să atingă limita de îndatorare şi să intre în incapacitate de plată în decembrie

Sursa foto: profimedia

"Preşedintele a promulgat ieri Planul pentru investiţii în infrastructură şi Locuri de muncă, prin care vor fi alocate 118 miliarde de dolari către Fondul Trustului Autostrăzilor. Aceste fonduri trebuie transferate într-o lună de la intrarea în vigoare a legii, astfel că transferul fondurilor trebuie finalizat pe 15 decembrie", afirmă Janet Yellen într-o scrisoare adresată lui Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor.

"Chiar dacă am un mare nivel de încredere că Departamentul Trezoreriei va putea finanţa agenţiile guvernamentale federale până pe 15 decembrie şi va putea finaliza investiţiile în Fondul Trustului Autostrăzilor, există scenarii în care Trezoreria ar putea rămâne fără resurse suficiente pentru a continua finanţarea activităţilor Administraţiei SUA după această dată", avertizează Janet Yellen.

Secretarul Trezoreriei atrage atenţia că eventuala intrare în incapacitate de plată a Statelor Unite ar genera recesiune şi ar periclita rolul dolarului ca monedă mondială de rezervă.

Congresul SUA a aprobat în regim de urgenţă în octombrie eliminarea temporară a plafonului de îndatorare suverană, dar sunt necesare noi măsuri legislative pentru fixarea cadrului financiar în mod general. Este destul de probabil ca liderii democraţi, care au majorităţi limitate atât în Camera Reprezentanţilor, cât şi în Senat, să reuşească aprobarea definitivă a cadrului legislativ privind îndatorarea suverană până la sfârşitul anului.

Camera Reprezentanţilor urmează să se pronunţe săptămâna aceasta asupra Planului Administraţiei Joseph Biden privind măsuri sociale destinate familiilor şi educaţiei, în valoare de aproape 1.800 de miliarde de dolari.

Disputele dintre liderii democraţi şi cei republicani privind gradul de îndatorare suverană au blocat adoptarea bugetului SUA, iar Congresul a fost nevoit să aprobe un buget temporar.

Liderii republicani contestă multe dintre planurile Administraţiei Joseph Biden privind stimulentele sociale, majorări de taxe şi reconstrucţia infrastructurii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici