Statele Unite somează Vietnamul să nu mai permită alimentarea avioanelor nucleare ruse

Administraţia Barack Obama a cerut Vietnamului să nu mai permită alimentarea cu carburant într-o fostă bază aeriană americană a avioanelor militare ruse care pot transporta arme nucleare, pe fondul tensiunilor din regiunea Asia-Pacific între SUA, Rusia şi China.

907 afișări
Imaginea articolului Statele Unite somează Vietnamul să nu mai permită alimentarea avioanelor nucleare ruse

Statele Unite somează Vietnamul să nu mai permită alimentarea avioanelor nucleare ruse

"Am cerut Vietnamului să se asigure că Rusia nu va mai avea acces la Golful Cam Ranh pentru activităţi care riscă să amplifice tensiunile regionale", a declarat un oficial de la Departamentul de Stat american.

Guvernul Vietnamului nu a comentat solicitarea Statelor Unite.

Generalul Vincent Brooks, comandantul Forţelor americane din Pacific, a declarat că avioane militare ruse care se alimentează cu carburant în portul vietnamez Cam Ranh efectuează "zboruri provocatoare" în apropierea teritoriului american Guam (Oceanul Pacific), unde există o bază militară strategică. Generalul Brooks a precizat că Vietnamul permite alimentarea avioanelor ruse care pot transporta arme nucleare în golful strategic Cam Ranh, transformat de Statele Unite în timpul Războiului din Vietnam într-o modernă bază navală şi aeriană. Generalul american a explicat că zborurile provocatoare ale avioanelor militare ruse s-au intensificat în regiunea Asia-Pacific începând din martie 2014, pe fondul crizei din Ucraina, care a tensionat relaţiile dintre SUA şi Rusia.

Vietnamul este un aliat al Rusiei, iar actuala situaţie amplifică tensiunile în regiunea Asia-Pacific, o zonă în care China şi Rusia, pe de o parte, dispută supremaţia la nivel strategic cu Statele Unite şi Japonia. În ultima perioadă, Vietnamul a început să intensifice cooperarea în domeniile medical şi educaţional şi cu Statele Unite, de teama unei agresiuni a Chinei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici