Statele Unite vor să ajute ţările europene să ancheteze fisurile gazoductelor din Marea Baltică

Administraţia de la Washington a anunţat, marţi seară, că este pregătită să le ofere susţinere partenerilor europeni în anchetarea fisurilor la gazoductele din Marea Baltică, pe fondul suspiciunilor privind acte de sabotaj.

1092 afișări
Imaginea articolului Statele Unite vor să ajute ţările europene să ancheteze fisurile gazoductelor din Marea Baltică

Statele Unite sunt pregătite să le ofere susţinere partenerilor europeni în investigaţie, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului prezidenţial pentru Securitate Naţională, citat de agenţia Reuters.

Autorităţile daneze au depistat fisuri la gazoductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, în Marea Baltică, iar oficiali din Polonia şi Germania suspectează acte de sabotaj. Specialiştii din Germania şi Danemarca examinează conductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, dar nu cred că cele trei fisuri constatate în Marea Baltică sunt accidentale, astfel că nu este exclusă o acţiune de sabotaj, informează agenţia DPA.

"Gazoductul Nord Stream 1 are două scurgeri într-o zonă aflată la nord-est de Bordholm, iar Nord Stream 2 are o scurgere la sud de Dueodde. Scurgerile au fost depistate de unitatea de intervenţie a apărării daneze", a transmis Ministerul Apărării de la Copenhaga, citat de cotidianul Le Monde. Circulaţia navelor a fost oprită în aceste zone din Marea Baltică, de teama unor explozii.

Seismologul Björn Lund, citat de postul de televiziune suedez SVT, a declarat că staţiile seismice din Suedia şi Danemarca au înregistrat explozii în zonele în care sunt fisurile, în Marea Baltică.

La rândul său, nici Rusia nu a exclus un act de sabotaj din partea Occidentului. "Nu poate fi exclusă nicio variantă", a declarat marţi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Gazoductul Nord Stream 1 nu este operaţional de trei săptămâni din cauze tehnice, pe fondul tensiunilor dintre Germania şi Rusia, iar conducta Nord Stream 2, un proiect criticat de mulţi ani de Statele Unite, nu a fost funcţional deloc, întrucât Germania a suspendat autorizarea, pentru sancţionarea Rusiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici