Statele Unite vor trimite un spărgător de gheaţă la Polul Nord

Un spărgător de gheaţă american va pleca din Seattle la 6 august, într-o misiune de cercetare în Oceanul Arctic, la scurt timp după încercarea Rusiei de a revendica în mod simbolic zona, a anunţat joi Paza de Coastă, citată de RIA Novosti în pagina electronică.

1 afișare

Informaţia referitoare la călătoria navei Healy a apărut la scurt timp după ce două submarine ruseşti au început prima scufundare la 4.200 de metri adâncime, sub Polul Nord, pentru a preleva mostre de sol şi de faună de pe fundul oceanului, într-un gest simbolic de revendicare a zonei, bogată în resurse.

Healy este unul dintre cele patru spărgătoare de gheaţă polare ale Statelor Unite. Consiliul Naţional de Cercetare a ordonat, în septembrie, construirea altor două spărgătoare de gheaţă, care să le înlocuiască pe cele vechi, Polar Sea şi Polar Star, "pentru a proiecta prezenţa activă şi influentă" a ţării, în sprijinul intereselor sale pentru oceanele Arctic şi Antarctic.

O comisie ONU urmează să decidă cu privire la revendicarea de către Rusia a 1,2 milioane de kilometri pătraţi din teritoriu - Creasta submarină Lomonosov şi Crestele Mendeleev - despre care susţine că reprezintă continuarea faliei sale continentale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici