Statul Major rus: Scutul antirachetă, un pericol real pentru forţele sale după 2015

Proiectul de scut antirachetă american în Europa de Est va prezenta un "pericol real" pentru forţele strategice nucleare ruse după 2015, a apreciat vineri un general al Statului Major al forţelor armate ruse.

351 afișări
Imaginea articolului Statul Major rus: Scutul antirachetă, un pericol real pentru forţele sale după 2015

Statul Major rus: Scutul antirachetă, un pericol real pentru forţele sale după 2015 (Imagine: www.mda.mil)

Situaţia se va schimba începând cu a treia şi a patra etapă de modernizare a acestor echipamente după 2015, când scutul va fi dotat cu "până la 300 de interceptori", a declarat generalul Andrei Tretiak, şeful regiunii Europa de Est a Statului Major, citat de agenţiile ruse.

"Va fi un pericol real pentru forţele noastre strategice nucleare", a adăugat el, subliniind că raza de acţiune a interceptorilor americani din Polonia va fi "foarte aproape de frontierele ruseşti".

Statele Unite şi Polonia au semnat în iulie un protocol ce concretizează acordul Poloniei de a găzdui o componentă a viitorului scut antirachetă american în Europa, care irită Moscova.

O nouă etapă a început la 3 mai, odată cu semnarea unui acord între Statele Unite şi România pentru amplasarea unor elemente ale viitorului scut în această ţară.

Moscova, care cere Washingtonului să o implice în acest proiect, a solicitat un minim de garanţii că aceste instalaţii nu constituie o ameninţare împotriva potenţialului său de disuasiune nucleară.

"Vom putea vorbi despre cooperare numai dacă vom reuşi să obţinem o garanţie privind scutul american", a subliniat generalul Tretiak.

"O simplă declaraţie nu va fi suficientă. Avem nevoie de un acord juridic viabil", a adăugat el.

La rândul său, şeful Statului Major al forţelor armate ruse, generalul Nikolai Makarov, a declarat că proiectul de scut antirachetă riscă să genereze o nouă cursă a înarmării.

"Rusia va fi obligată să ia o serie de măsuri pentru a face faţă scutului, şi din acest moment, sunt sigur că va începe o cursă a înarmării de care nimeni nu are nevoie", a declarat el, citat de agenţia Interfax.

"Declaraţiile părţii americane potrivit cărora scutul din Europa nu ameninţă Rusia sunt, în opinia noastră, pentru moment, afirmaţii fără probe", a adăugat el.

Preşedintele Dmitri Medvedev a avertizat încă o dată, miercuri, împotriva riscului unui nou Război Rece dacă Statele Unite nu vor implica Rusia în proiectul de scut antirachetă.

Washingtonul a reafirmat că acest scut "nu va fi îndreptat împotriva Rusiei".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici