Statul olandez, reponsabil pentru moartea a trei musulmani la Srebreniţa

Statul olandez este responsabil pentru moartea a trei musulmani în timpul masacrului de la Srebreniţa din 1995, potrivit unei decizii a Curţii de Apel de la Haga, sesizată de supravieţuitori şi rude ale victimelor.

383 afișări
Imaginea articolului Statul olandez, reponsabil pentru moartea a trei musulmani la Srebreniţa

Statul olandez, reponsabil pentru moartea a trei musulmani la Srebreniţa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Statul olandez este responsabil pentru moartea a trei musulmani, după căderea Srebreniţei", se arată într-un comunicat al Curţii de Apel, care a infirmat astfel o decizie a tribunalului de la Haga.

Dutchbat, batalionul de Căşti Albastre olandez care avea ca misiune asigurarea protecţiei enclavei Srebreniţa, "nu ar fi trebuit să-i predea pe aceştia forţelor sârbe", afirmă Curtea de Apel.

Tribunalul de la Haga decisese, la 10 septembrie 2008, că statul nu poate fi considerat responsabil pentru acţiunile Dutchbat, acuzat că a predat refugiaţi musulmani forţelor sârbe din Bosnia, încălcând astfel mai multe legi naţionale şi tratate internaţionale.

Enclava Srebreniţa a fost plasată sub protecţie ONU până la 11 iulie 1995, când a fost invadată de forţele sârbilor bosniaci. Dotaţi cu armament insuficient, membrii olandezi ai trupelor ONU nu au opus rezistenţă.

Forţele sârbilor bosniaci au executat aproape 8.000 de băieţi şi bărbaţi musulmani, în cursul celui mai grav masacru comis în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici