Steffan de Mistura, noul trimis în Irak al Naţiunilor Unite

Steffan de Mistura, cetăţean suedez şi italian, a fost numit oficial miercuri în funcţia de trimis în Irak al Naţiunilor Unite, înlocuindu-l pe pakistanezul Ashraf Qazi, desemnat pentru conducerea operaţiunilor ONU în sudul Sudanului, relatează Reuters.

3 afișări
Imaginea articolului Steffan de Mistura, noul trimis în Irak al Naţiunilor Unite

Steffan de Mistura, noul trimis în Irak al Naţiunilor Unite

La solicitarea Statelor Unite şi a Marii Britanii, Consiliul de Securitate al ONU a votat în august extinderea rolului politic al Naţiunilor Unite în Irak, astfel încât acesta să includă şi promovarea reconcilierii între facţiunile rivale şi a dialogului cu ţările vecine.

De Mistura, a cărui desemnare a fost anunţată în august de ambasadorul american la ONU, Zalmay Khalilzad, conduce în prezent Colegiul ONU de la Torino. În cei 30 de ani în care a lucrat în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, el a mai fost în Irak, în calitate de adjunct al reprezentantului ONU, în perioada 2005 - 2006, şi a petrecut trei ani în sudul Libanului.

Numirea a fost anunţată oficial de Michele Montas, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, după ce guvernul irakian a acceptat trimiterea lui de Mistura la Bagdad. Şi autorităţile de la Khartoum au acceptat desemnarea lui Qazi, după ce au respins mai mulţi candidaţi propuşi de ONU pentru înlocuirea lui Jan Pronk, expulzat cu aproape un an în urmă din Sudan din cauza declaraţiilor dure, au declarat diplomaţi şi oficiali ONU.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici