Strângerea de mâini dintre Barack Obama şi Raul Castro nu este pe placul conservatorilor americani

Strângerea de mâini istorică dintre Barack Obama şi Raul Castro, care s-a produs marţi, în Africa de Sud, a generat critici din partea conservatorilor americani, care o consideră o lovitură de imagine a preşedintelui cubanez.

223 afișări
Imaginea articolului Strângerea de mâini dintre Barack Obama şi Raul Castro nu este pe placul conservatorilor americani

Strângerea de mâini dintre Barack Obama şi Raul Castro nu este pe placul conservatorilor americani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"De ce să strângi mâna unui om care trimite în închisoare americani?", a întrebat senatorul republican John McCain. "La ce serveşte? Neville Chamberlain a dat mâna cu Hitler", a continuat el, referindu-se la o strângere de mâini istorică dintre premierul britanic şi liderul nazist german care a avut loc înainte de al Doilea Război Mondial.

Senatorul de origine cubaneză Marco Rubio, unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai embargoului american împotriva Cubei, şi-a exprimat regeretul că Barack Obama nu a profitat de acest moment pentru a-l întreba pe Raul Castro despre problema legată de respectarea drepturilor omului.

"Esenţa mă interesează mai mult decât un singur moment, dacă preşedintele a dorit să-i strângă mâna, ar fi trebuit să-i vorbească despre aceste libertăţi fundamentale cu care Mandela a fost asociat şi care nu există în Cuba", le-a spus Marco Rubio jurnaliştilor, potrivit mai multor surse de informare.

Potrivit Casei Albe, preşedintele american nu a făcut nimic altceva decât să se salute cu liderii prezenţi la ceremonia de omagiere a lui Nelson Mandela, care a avut loc la Soweto.

"Când şeful lumii libere strânge mâna plină de sânge a unui dictator nemilos ca Raul Castro, aceasta devine o lovituă de imagine pentru tiran", a declarat reprezentanta republicană Ileana Ros-Lehtinen, favorabilă unei politici dure faţă de Cuba.

"Raul Castro foloseşte această mână pentru a semna ordine de reprimare şi de trimitere în închisoare a unor activişti pentru democraţie. De altfel, chiar în acest moment, liderii opoziţiei cubaneze se află în detenţie şi sunt brutalizaţi pentru că încearcă să comemoreze Ziua internaţională a drepturilor omului", a declarat ea în cadrul unei audieri parlamentare a secretarului de Stat John Kerry.

Alţi aleşi, în special democraţi, au preferat să vadă în acest gest un semn de speranţă.

"Sper că acest fapt va conduce la o normalizare a relaţiilor comeciale şi la o relaţie normală cu Cuba. Este vorba despre un pas în această direcţie", a comentat senatorul independent Bernie Sanders, apropiat de grupul democrat.

Senatorul democrat Carl Levin a preferat să comenteze cu circumspecţie evenimentul. "Cred că nu trebuie să analizăm prea mult strângerile de mâini", a spus el pentru AFP.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici