SUA a furnizat un nou transport de armament rebelilor sirieni pentru a combate militanţii Stat Islamic

Statele Unite au livrat un nou transport de armament luptătorilor rebeli din Coaliţia Sirienilor Arabi care luptă împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic (SI) în nordul Siriei, promovând o strategie criticată de Turcia, susţine un oficial american, citat de agenţia de presă Reuters.

4058 afișări
Imaginea articolului SUA a furnizat un nou transport de armament rebelilor sirieni pentru a combate militanţii Stat Islamic

SUA a furnizat un nou transport de armament rebelilor sirieni pentru a combate militanţii SI (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

Este pentru a doua oară când SUA a livrat armament Coaliţiei Sirienilor Arabi, formată din 12 grupări, însumând aproximativ 5.000 de luptători, care colaborează, printre alţii, cu militanţii kurzi pentru a combate organizaţia teroristă Stat Islamic.

Operaţiunea de alimentare cu armament a rebelilor sirieni efectuată de SUA a fost încheiată sâmbătă, când armamentul a fost livrat la sol, a precizat duminică un oficial al SUA, sub protecţia anonimatului, pentru Reuters. Primul transport de armament al SUA oferit coaliţiei de rebeli a avut loc în data de 11 octombrie, fiind realizat pe cale aeriană. Ceea ce a pus la îndoială certitudinea SUA că armamentul a ajuns la cine trebuie, în ciuda asigurărilor date de Pentagon.

Aliat NATO al SUA, Turcia a criticat decizia oficialilor americani de a furniza armament rebelilor sirieni, printre care se află şi militanţi kurzi, care luptă împotriva autorităţilor turce.Turcia şi-a exprimat îngrijorarea faţă de Washington în privinţa faptului că armele furnizate de SUA au fost preluate de miliţia siriană a kurzilor YPG.

Jeff Davis, un purtător de cuvânt al Pentagonului, a declarat că Statele Unite şi-au exprimat intenţia de a sprijini rebelii sirieni arabi în lupta de combatere a militanţilor organizaţiei teroriste Stat Islamic şi că vor continua să facă acest lucru. Washingtonul şi-a schimbat strategia de luptă în Siria, renunţând să mai antreneze luptătorii sirieni ai opoziţiei şi să furnizeze armament grupărilor conduse de comandanţi verificaţi de SUA.

Statele Unite au anunţat că vor trimite zeci de trupe speciale americane în următoarele săptămâni în nordul Siriei pentru a supraveghea luptătorii rebeli ai opoziţiei siriene în lupta de combare a organizaţiei teroriste Stat Islamic, pentru a se asigura că armamentul furnizat este folosit corespunzător înaintea unui nou transport de armament.

Potrivit oficialului american citat de Reuters, noul transport de armament va ajuta rebelii sirieni să înainteze în sud spre teritoriile aflate sub controlul grupării Stat Islamic.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeste 250.000 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici