SUA acuză Coreea de Nord că oferă pe ascuns muniţie Rusiei

Statele Unite acuză Coreea de Nord că furnizează în secret Rusiei un număr semnificativ de proiectile de artilerie pentru a fi folosite în războiul din Ucraina şi că încearcă să ascundă transporturile făcând să pară că muniţia este trimisă către ţări din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord.

807 afișări
Imaginea articolului SUA acuză Coreea de Nord că oferă pe ascuns muniţie Rusiei

Conform CNN, oficialii americani consideră că transporturile nord-coreene clandestine - împreună cu dronele şi alte tipuri de armament pe care Rusia le-a achiziţionat din Iran - sunt o dovadă în plus că şi arsenalele de artilerie convenţională ale Moscovei s-au diminuat în timpul celor opt luni de luptă.

Informaţiile care sugerează că transporturile au loc vin la aproximativ două luni după ce comunitatea de informaţii a SUA a declarat că a crezut că Rusia este în curs de a cumpăra milioane de rachete şi obuze de artilerie din Coreea de Nord pentru a le folosi pe câmpul de luptă.

"În septembrie, RPDC a negat public că ar intenţiona să furnizeze muniţie Rusiei", a declarat pentru CNN coordonatorul Consiliului de Securitate Naţională pentru comunicare strategică, John Kirby. "Cu toate acestea, informaţiile noastre indică faptul că RPDC aprovizionează în secret Rusia cu un număr semnificativ de proiectile de artilerie, în timp ce ascunde destinaţia reală a transporturilor de arme încercând să facă să pară că acestea sunt trimise către ţări din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord."

Oficialii nu au furnizat dovezi pentru a susţine noile acuzaţii. Informaţiile declasificate nu au oferit, de asemenea, detalii cu privire la numărul de arme care fac parte din transporturi sau la modul în care acestea ar fi fost plătite.

"Vom continua să monitorizăm dacă aceste transporturi sunt primite", a declarat Kirby.

Dar oficialii americani au prezentat public presupusa înţelegere ca fiind o dovadă că Rusia se străduieşte să menţină stocurile de arme necesare pentru a continua continuarea conflictului.

Nu mai departe de acum două săptămâni, directorul Serviciului Naţional de Informaţii, Avril Haines, a susţinut că "controlul exporturilor forţează Rusia să apeleze la ţări precum Iranul şi Coreea de Nord pentru aprovizionare, inclusiv UAV-uri, proiectile de artilerie şi rachete".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici