SUA au afectuat noi atacuri în Yemen, după ce Biden a promis că va menţine presiunea asupra rebelilor Houthi, suţinuţi de Iran

Statele Unite au efectuat un nou atac împotriva forţelor houthi din Yemen, după ce administraţia preşedintelui Joe Biden a promis că va proteja transportul maritim în Marea Roşie.

2736 afișări
Imaginea articolului SUA au afectuat noi atacuri în Yemen, după ce Biden a promis că va menţine presiunea asupra rebelilor Houthi, suţinuţi de Iran

SUA a afectuat noi atacuri în Yemen, după ce Biden a promis că va menţine presiunea asupra rebelilor Houthi, suţinuţi de Iran

Ultima lovitură, despre care SUA au declarat că a vizat un sit radar, a avut loc la o zi după zeci de lovituri americane şi britanice asupra instalaţiilor grupului susţinut de Iran.

Au folost folosite rachete Tomahawk la începutul zilei de sâmbătă, ora locală, "pentru a degrada capacitatea Houthis de a ataca navele maritime, inclusiv navele comerciale", a precizat Comandamentul Central al SUA într-o declaraţie pe X, fostul Twitter.

Atacurile urmează după luni de raiduri ale luptătorilor Houthi, care au atacat nave despre care susţineau că sunt israeliene sau că se îndreaptă spre Israel. Multe dintre nave nu aveau nicio legătură cunoscută cu Israelul.

Statele Unite şi unii aliaţi au trimis o forţă operaţională navală în decembrie, iar în ultimele zile s-a înregistrat o escaladare tot mai mare. Marţi, Statele Unite şi Marea Britanie au doborât 21 de rachete şi drone.

Cu toate acestea, nu toţi marii aliaţi ai SUA au ales să susţină loviturile în interiorul Yemenului.

Ţările de Jos, Australia, Canada şi Bahrain au oferit sprijin logistic şi de informaţii, în timp ce Germania, Danemarca, Noua Zeelandă şi Coreea de Sud au semnat o declaraţie comună în care au susţinut atacurile împotriva houthi şi au avertizat cu privire la acţiuni ulterioare.

Însă Italia, Spania şi Franţa au ales să nu semneze sau să participe, temându-se de o escaladare mai amplă.

Un oficial american de rang înalt a acuzat Teheranul că a furnizat grupării yemenite capacităţi militare şi informaţii pentru a-şi desfăşura atacurile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici