SUA au întârziat elaborarea regulilor privind Guantanamo

Grupurile de lucru desemnate de preşedintele american pentru a stabili reguli noi pentru detenţia şi interogarea suspecţilor de terorism în vederea închiderii centrului de detenţie de la Guantanamo, sunt în întârziere, potrivit unor oficiali de rang înalt ai administraţiei americane.

16 afișări
Imaginea articolului SUA au întârziat elaborarea regulilor privind Guantanamo

SUA au întârziat cu elaborarea regulilor privind Guantanamo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Grupul de lucru desemnat pentru politicile legate de detenţie a cerut o amânare cu şase luni, iar grupul responsabil cu stabilirea regulamentului pentru interogatoriu a cerut o amânare de două luni", au declarat aceştia.

Înfiinţate în baza decretului lui Barack Obama care a ordonat închiderea centrului de detenţie de la Guantanamo în ianuarie 2010, cele două grupuri constituite din membri ai Departamentelor Apărării şi Justiţiei, ai poliţiei federale şi ai structurilor de informaţii, îşi vor prezenta raportul final marţi.

Dar "trebuie să studiem minuţios aceste probleme", au adăugat oficialii, menţionând importanţa în termeni de "securitate naţională". Dorim să desfăşurăm această activitate corect pentru a nu mai trece din nou prin anii de incertitudine asupra acestei probleme", au explicat aceştia.

În opinia lor, aceste întârzieri nu vor juca nici un rol în amânarea închiderii Guantanamo în ianuarie 2010, întrucât este vorba despre stabilirea unui nou "regim" pentru lupta împotriva terorismului desfăşurată de Statele Unite, după maniera controversată în care aceasta a fost abordată de administraţia George W. Bush.

"Suntem implicaţi într-un demers, ne continuăm activitatea în vederea elaborării unui plan complet, pentru a trata fiecare problemă pe rând, a ne prezenta deciziile Congresului şi de a obţine aprobarea acestuia", potrivit aceleiaşi surse.

Congresul a acordat administraţiei Barack Obama termen până la sfârşitul lui septembrie pentru a prezenta un plan de ansamblu pentru închiderea centrului de la Guantanamo, cu condiţia de a interzice transferul deţinuţilor pe teritoriul american.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici