SUA caută trei persoane din Qatar, bănuite de implicare în atentatele din 11 septembrie

Statele Unite caută trei cetăţeni din Qatar, bănuiţi că au fost implicaţi în atentatele din 11 septembrie 2001, conform unui document diplomatic american dezvăluit de WikiLeaks, publicat miercuri de cotidianul The Telegraph.

54 afișări
Imaginea articolului SUA caută trei persoane din Qatar, bănuite de implicare în atentatele din 11 septembrie

SUA caută trei persoane din Qatar, bănuite de implicare în atentatele din 11 septembrie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform notei diplomatice datate februarie 2010, un oficial american aflat în Qatar a informat Departamentul de Securitate Internă american că trei cetăţeni din Qatar sunt bănuiţi că au efectuat misiuni de supraveghere şi recunoaştere în zonele vizate de atentatele din 11 septembrie.

Cei trei, care au plecat din SUA către Londra înainte de comiterea atentatelor, au trezit suspiciunile personalului unui hotel din Los Angeles, refuzând să permită accesul menajerelor în camerele lor, unde fuseseră observate "mai multe uniforme asemănătoare celor purtate de piloţi", conform documentului.

Grupul "a vizitat World Trade Centre, Statuia Libertăţii, Casa Albă şi mai multe locuri din Virginia", cu numai câteva săptămâni înaintea atacurilor, precizează nota diplomatică, redactată de adjunctul şefului misiunii diplomatice americane de la Doha, Mirembe Nantongo.

Cei trei bărbaţi - prezentaţi drept Meshal Alhajri, Fahad Abdulla şi Ali Alfehaid - aveau bilete de avion pentru o cursă American Airlines între Los Angeles şi Washington, în data de 10 septembrie 2001. Ei nu s-au îmbarcat în avion, plecând în aceeaşi zi de la Los Angeles către Londra. A doua zi, aceeaşi cursă s-a prăbuşit la Pentagon, provocând moartea a 184 de persoane.

La Los Angeles "personalul de întreţinere al hotelului a devenit suspicios, deoarece remarcase în camera celor trei uniforme de pilot, mai multe computere portabile şi plicuri cu destinatari din Siria, Ierusalim, Afganistan şi Iordania".

"Bărbaţii aveau (...) un telefon mobil conectat prin cablu la un computer", iar "în cameră se aflau şi liste cu nume de piloţi, companii aeriene, numere şi orare de zbor printate", adaugă documentul diplomatic american.

O anchetă efectuată de FBI a demonstrat că biletele de avion şi factura pentru hotel ale celor trei au fost achitate de "un terorist dovedit".

Un al patrulea bărbat, Mohamed Al Mansoori, i-a ajutat pe cei trei în timpul sejurului în SUA.

Mansoori, a cărui implicare în atentate nu a fost dovedită oficial, este bănuit că "a ajutat diferite persoane, intrate în SUA înainte de atacuri, să efectueze recunoaşteri" şi că i-a susţinut pe membrii comandoului care a comis atentatele. El este anchetat de FBI, iar viza sa a fost anulată după confirmarea acestor informaţii, însă nu a fost inclus în "lista neagră" a suspecţilor de terorism şi a putut părăsi teritoriul SUA.

Numele celor trei suspecţi figurează pe o listă cu 300 de persoane pe care FBI vrea să le interogheze în legătură cu atacurile din 11 septembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici