SUA cer Uzbekistanului să se alăture coaliţiei internaţionale împotriva grupării Stat Islamic

Statele Unite au anunţat că au cerut Uzbekistanului să se alăture coaliţiei internaţionale pe care o conduc împotriva grupării teroriste Stat Islamic, precizând că statul din Asia Centrală este liber să aleagă cum vrea să contribuie, relatează Reuters în pagina electronică.

450 afișări
Imaginea articolului SUA cer Uzbekistanului să se alăture coaliţiei internaţionale împotriva grupării Stat Islamic

SUA cer Uzbekistanului să se alăture coaliţiei internaţionale împotriva grupării Stat Islamic (Imagine: AP/Mediafax Foto)

"Am cerut Uzbekistanului să se alăture coaliţiei", a declarat joi Daniel Rosenblum, asistent adjunct al secretarului de Stat pentru Asia Centrală, în timpul unei vizite în capitala uzbecă.

Uzbekistanul, o ţară majoritar musulmană cu 31 de milioane de locuitori, este un partener strategic al NATO în Asia Centrală post-sovietică, care a acordat asistenţă în războiul condus de SUA împotriva talibanilor din Afganistan.

Coaliţia condusă de Statele Unite împotriva grupării Stat Islamic în Siria şi Irak are o componentă militară, pe lângă eforturile menite să oprească finanţarea organizaţiei teroriste, a precizat Rosenblum.

Coaliţia strânge de asemenea informaţii despre deplasările persoanelor peste graniţe şi are alte cinci sau şase "linii de eforturi", a adăugat Rosenblum.

"Uzbekistanul sau orice altă ţară poate alege să contribuie la unul sau mai multe dintre aceste elemente", a afirmat el.

Oficialii uzbeci nu au putut fi contactaţi pentru a face comentarii pe această temă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici