SUA consideră că propunerea Rusiei privind o staţie radar în Azerbaidjan "merită examinată"

Propunerea Rusiei de a folosi în comun cu Statele Unite o staţie radar în Azerbaidjan "merită examinată", a declarat luni adjunctul secretarului american de Stat responsabil de controlul acordurilor privind dezarmarea, Rose Gottemoeller, într-un interviu pentru agenţia Interfax.

53 afișări
Imaginea articolului SUA consideră că propunerea Rusiei privind o staţie radar în Azerbaidjan "merită examinată"

SUA consideră că propunerea Rusiei privind o staţie radar în Azerbaidjan "merită examinată"

"După discuţiile mele cu omologii mei ruşi, înţeleg că oferta rămâne valabilă. Cred personal că este vorba despre o ofertă pe care Statele Unite ar trebui să vrea să o examineze", a spus ea, potrivit declaraţiilor confirmate de Departamentul de Stat din Washington.

"Când locuiam la Moscova şi eram directoare (a centrului) Carnegie Moscow, credeam că această ofertă este foarte interesantă. Şi cred că ea merită să fie examinată mai atent", a adăugat ea.

Moscova a propus în 2007 Washingtonului să folosească această staţie radar rusească, din apropiere de Iran, în comun cu Rusia, ca soluţie înlocuitoare pentru sistemul de apărare antirachetă (ABM) pe care Statele Unite vor să-l amplaseze în Polonia şi Cehia.

Dar preşedintele american de atunci, George W. Bush, nu a dat curs acestei propuneri.

Succesorul său, Barack Obama, a redeschis dialogul cu Moscova într-o serie de probleme, de la dezarmarea nucleară, la proiectul scutului american care nemulţumeşte Rusia.

Rusia a închiriat staţia Azerbaidjanului, fostă republică sovietică, în virtutea unui acord semnat în 1991 după destrămarea Uniunii Sovietice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici