SUA intenţionează să suplimenteze numărul militarilor mobilizaţi în Afganistan

Statele Unite, reticente până în prezent în privinţa suplimentării trupelor din Afganistan, intenţionează să mobilizeze alţi 3.000 de militari pentru a contracara insurgenţa talibană, după ce apelurile Washingtonului la statele aliate din cadrul NATO au rămas fără răspuns.

1 afișare
Imaginea articolului SUA intenţionează să suplimenteze numărul militarilor mobilizaţi în Afganistan

SUA intenţionează să suplimenteze numărul militarilor mobilizaţi în Afganistan

O astfel de propunere, sprijinită de oficialii militari americani din Afganistan, va fi înaintată secretarului Apărării Robert Gates în cursul zilei de vineri, dar o decizie finală urmează să fie adoptată mai târziu, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Geoff Morrell.

Gates a examinat această problemă deoarece "comandamentul are nevoie de forţe suplimentare pe teren iar aliaţii noştri nu sunt în măsură să le furnizeze, astfel avem în vedere să preluăm o parte din această sarcină", a adăugat acesta.

Statele Unite şi-au înmulţit apelurile la adresa aliaţilor din cadrul NATO, care coordonează Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate (ISAF), formată din circa 40.000 de militari, să suplimenteze numărul militarilor mobilizaţi pe frontul afgan.

Oficialii militari susţin că au nevoie de cel puţin 7.500 de militari în plus, pe fondul insurecţiei "clasice" din Afganistan.

În cursul unei reuniuni desfăşurate la Edinburgh la jumătatea lunii decembrie, la care au participat Statele Unite, Marea Britanie şi alte şase state implicate în operaţiunile din Afganistan (Canada, Australia, Olanda, Danemarca, Estonia şi România), problema suplimentării trupelor a fost în centrul discuţiilor.

Şeful Statului Major Interarme al armatei americane, amiralul Michael Mullen, declarase cu câteva zile înainte de reuniune că majoritatea resurselor Statelor Unite cunt concentrate în Irak şi că armata americană are limitele sale.

Statele Unite au mobilizat 26.000 de militari în Afganistan, faţă de cei 160.000 detaşaţi în Irak.

Propunerea care va fi înaintată lui Robert Gates vizează mobilizarea unei forţe de puşcaşi marini susţinuţi de elicoptere şi a altor 2.200 de militari din cadrul unităţilor de asalt până în luna aprilie, pe fondul temerilor că talibanii vor lansa noi ofensive după încheierea iernii.

Potrivit acestui proiect, un batalion de puşcaşi marini va fi detaşat, de asemenea, în Afganistan pentru a instrui trupele afgane, a adăugat Morrell, care a apreciat că numărul total al efectivelor suplimentare se va ridica la 3.000.

"Unii susţin că (această propunere) reflectă o deterioare a situaţiei din Afganistan, iar eu răspund că nu este decât un gest de anticipare deoarece ne aşteptăm la o nouă ofensivă a talibanilor în primăvară", a asigurat oficialul american.

Trupele "urmează să fie mobilizate în aprilie pentru un mandat de şapte luni care nu poate fi reînnoit", a adăugat el.

Un oficial din cadrul Pentagonului a declarat sub protecţia anonimatului că, în cazul în care acest proiect este aprobat, puşcaşii marini vor fi detaşaţi în provincia Helmand, un bastion al insurgenţilor talibani din sudul ţării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici