SUA: Nu există "mişcări” reale ale Rusiei după alerta de pregătire nucleară a lui Putin. Nu se va schimba nivelul de alertă

  • Statele Unite încă nu au văzut nicio "mişcare" după anunţul din weekend al preşedintelui rus Vladimir Putin, care a anunţat că îşi va pune forţele nucleare în stare de alertă maximă, a declarat luni un înalt oficial american din domeniul apărării.
  • Însă unii foşti oficiali şi experţi americani avertizează că ar fi o greşeală să se considere declaraţiile lui Putin drept o fanfaronadă, având în vedere riscul ca Putin să decidă să escaladeze până la utilizarea armelor nucleare dacă se simte încolţit din cauza războiului din Ucraina sau dacă războiul se extinde în NATO.
2587 afișări
Imaginea articolului SUA: Nu există "mişcări” reale ale Rusiei după alerta de pregătire nucleară a lui Putin. Nu se va schimba nivelul de alertă

SUA: Nu există "mişcări” reale ale Rusiei după alerta de pregătire nucleară a lui Putin

UPDATE: Americanii nu ar trebui să fie îngrijoraţi de războiul nuclear, a declarat luni preşedintele american Joe Biden, la o zi după ce preşedintele rus Vladimir Putin a pus în stare de alertă maximă dispozitivul de descurajare nucleară al Rusiei, pe fondul invaziei continue a Moscovei în Ucraina.
 
Statele Unite nu văd niciun motiv pentru a-şi schimba nivelurile de alertă nucleară în acest moment, a declarat luni un oficial de la Casa Albă, după ce Rusia şi-a plasat forţele nuclear în stare de alertă maximă, pe fondul unei avalanşe de represalii occidentale faţă de invazia Moscovei în Ucraina.
 
Nu ne-am schimbat propriile alerte şi nu ne-am schimbat propria evaluare în acest front, dar trebuie să fim, de asemenea, foarte lucizi în ceea ce priveşte propria sa utilizare a ameninţărilor", a declarat separat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.
 
Oficialul a declarat că Statele Unite evaluează directiva lui Putin şi că în acest moment nu văd "niciun motiv pentru a schimba propriile noastre niveluri de alertă". Nici Statele Unite şi nici NATO nu au vreo dorinţă sau intenţie de conflict cu Rusia, a adăugat oficialul.
 
Luni, Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele sale de rachete nucleare şi flotele din Nord şi Pacific au fost plasate în serviciu de luptă "sporit", în conformitate cu un ordin dat cu o zi înainte de Putin, potrivit Reuters.
 
Expresia "serviciu de luptă special, sau sporit, pare să fi alertat Pentagonul. „Nu este un termen de artă în ceea ce noi înţelegem a fi doctrina (nucleară) rusă", a declarat oficialul, vorbind sub protecţia anonimatului. „Aşa că de aceea îl analizăm şi îl revizuim pentru a încerca să înţelegem ce înseamnă exact".
 
Liderii armatei americane, care şi-a construit o mare parte din arhitectura de colectare de informaţii pentru a spiona Uniunea Sovietică, nu au fost la curent cu decizia lui Putin până când acesta nu a făcut-o publică şi, până acum, nu au existat mişcări mari de arme sau de forţe pentru a demonstra ce înseamnă, a spus oficialul american.
 
„Nu cred că am văzut nimic specific ca rezultat al direcţiei pe care a dat-o, cel puţin nu încă, în ceea ce priveşte mişcări apreciabile sau notabile", a spus oficialul.
 
Statele Unite monitorizează îndeaproape orice, de la instalaţiile de depozitare nucleare ruseşti până la desfăşurarea de bombardiere cu capacitate nucleară, forţe de rachete şi submarine.
 
Casa Albă a declarat că nu vede "niciun motiv pentru a schimba" nivelurile de alertă nucleară în acest moment.
 
Statele Unite şi Rusia deţin peste 90% din armele nucleare din lume, dar doar o mică parte dintre acestea sunt desfăşurate, potrivit Union of Concerned Scientists.

Ce spun foşti oficiali şi experţi ai SUA

Jon Wolfsthal, un fost consilier de top al preşedintelui Barack Obama în domeniul controlului armelor, a declarat că Statele Unite au fost mult timp îngrijorate de armele nucleare ale Rusiei.

„Trebuie să fim foarte atenţi la ce facem şi ce nu facem atunci când avem o ţară care este pusă la colţ, are arme nucleare şi vorbeşte efectiv despre posibila lor utilizare", a declarat Wolfsthal într-un interviu.

Michael McFaul, fost ambasador al SUA la Moscova şi critic înverşunat al lui Putin, a scris că ar fi o greşeală să respingem mesajul lui Putin privind armele nucleare.

Oamenii care îl cunosc cel mai bine pe Putin - oamenii pe care îi cunosc în Rusia - sunt îngrijoraţi de recenta sa declaraţie nucleară. Oamenii care îl cunosc cel mai puţin spun că este o vorbă ieftină", a scris el pe Twitter.

Francois Heisbourg, consilier senior la Institutul Internaţional pentru Studii Strategice (IISS), cu sediul la Londra, a fost de acord.

Oamenii care spun că joacă la cacialmaua nu se pot baza decât pe intuiţia lor. În timp ce cei care spun că nu blufează se pot baza pe un bogat fond de dovezi circumstanţiale", a spus Heisbourg. „Pentru că, în ceea ce priveşte Ucraina, el nu a blufat. El nu face cacealmaua. El a fost direct în ceea ce priveşte ceea ce vrea".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici