SUA pot survola Rusia pentru a trimite echipamente militare în Afganistan

Statele Unite vor putea începe să folosească spaţiul aerian rus pentru aprovizionarea trupelor sale din Afganistan începând cu data de 6 septembrie, a declarat miercuri adjunctul secretarului Apărării, într-un interviu pentru agenţia rusă Interfax.

24 afișări
Imaginea articolului SUA pot survola Rusia pentru a trimite echipamente militare în Afganistan

SUA pot survola Rusia pentru a trimite echipamente militare în Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Acordul de tranzit intră în vigoare după 60 de zile de la semnarea sa. La 6 septembrie este prima zi din care acesta poate fi utilizat", a declarat Alexander Vershbow, un fost ambasador american în Rusia, citat de agenţie.

Reprezentantul american a adăugat că nu este sigur dacă au fost deja prevăzute zboruri pentru această dată.

Acordul cu privire la Afganistan dintre cele două ţări permite Statelor Unite să utilizeze spaţiul aerian rusesc pentru tranzitul trupelor şi armamentului acestora. Pe această cale vor putea fi trimise trupe, arme, muniţii, vehicule militare şi piese de schimb.

Acesta reprezintă o susţinere decisivă faţă de preşedintele Barack Obama, care vrea dublarea eforturilor de luptă împotriva talibanilor afgani.

Acordul autorizează până la 4.500 de zboruri militare americane pe an, adică circa 12 zboruri pe zi, fără plata unor taxe aeriene, dar, de asemenea, fără permisiunea de a ateriza pe teritoriul rusesc.

Rusia a autorizat până în prezent Statele Unite să tranziteze pe teritoriul său doar material militar, dar nu şi materiale de luptă, cu ajutorul trenurilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici