SUA salută implicarea ţărilor europene în zona Indo-Pacifică. „Franţa este un partener vital"

  • Administraţia SUA salută implicarea mai mare a ţărilor europene în zona Indo-Pacifică.
  • Antony Blinken: „Franţa este un partener vital al SUA".
564 afișări
Imaginea articolului SUA salută implicarea ţărilor europene în zona Indo-Pacifică. „Franţa este un partener vital"

Sursă FOTO: Hepta

Statele Unite salută intensificarea rolului ţărilor europene în zona Indo-Pacifică, a declarat joi seară secretarul de Stat Antony Blinken, subliniind, pe fondul criticilor enunţate de Administraţia de la Paris, că Franţa rămâne „un partener vital".

Statele Unite salută un rol mai important al ţărilor europene în regiunea Indo-Pacifică, a afirmat Antony Blinken, potrivit agenţiei Reuters, după o întâlnire cu ministrul australian de Externe şi cu cel al Apărării, desfăşurată la Washington.

Uniunea Europeană a prezentat, joi, o strategie care prevede intensificarea activităţilor în zona Indo-Pacifică, „centrul de gravitaţie al lumii" din punctul de vedere al intereselor economice şi politice ale Bruxellesului.

„Franţa este un partener vital al SUA", a subliniat Antony Blinken, citat de Agenţia France-Presse.

Statele Unite, Marea Britanie şi Australia au anunţat semnarea unui parteneriat de securitate în zona Indo-Pacifică, pentru a ajuta Australia să se doteze cu submarine americane cu propulsie nucleară. În contextul noului acord, Australia va renunţa la contractul din anul 2016 cu firma franceză Naval Group.

Franţa a criticat vehement decizia SUA. „Această decizie brutală, unilaterală şi imprevizibilă ne aminteşte foarte mult de ceea ce obişnuia să facă domnul Trump. Sunt furios şi trist. Nu se face aşa ceva între aliaţi", a reacţionat ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian. "Este un atac pe la spate. Noi am creat o relaţie de încredere cu Australia, iar acum încrederea a fost afectată. Opţiunea de a exclude un aliat european şi partener precum Franţa este ceva ce nu putem decât să notăm şi să regretăm", a subliniat ministrul francez de Externe.

Casa Albă susţine că Administraţia Joseph Biden a comunicat cu Franţa înaintea semnării parteneriatului de securitate cu Marea Britanie şi Australia, însă Ambasada franceză din Washington a negat acest lucru, semnalând că a aflat despre parteneriat din presă.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici