SUA se pregătesc pentru un atac al Coreei de Nord în Coreea de Sud: Comandantul armatei americane din Coreea de Sud a cerut elicoptere şi rachete suplimentare

Comandantul forţelor americane staţionate în Coreea de Sud a cerut marţi Pentagonului rachete şi elicoptere de atac suplimentare, pe fondul ameninţărilor în creştere ale Phenianului faţă de Seul.

2290 afișări
Imaginea articolului SUA se pregătesc pentru un atac al Coreei de Nord în Coreea de Sud: Comandantul armatei americane din Coreea de Sud a cerut elicoptere şi rachete suplimentare

SUA se pregătesc pentru un atac al Coreei de Nord în Coreea de Sud: Comandantul armatei americane din Coreea de Sud a cerut elicoptere şi rachete suplimentare (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax Foto)

"Pentru a ne consolida capacitatea de luptă, am cerut ca noi să avem prioritate pentru a primi escadroane suplimentare de atac şi de recunoaştere", precum şi "capacităţi sporite în termeni de rachete balistice de apărare", a declarat generalul James Thurman.

Declaraţiile generalului american au loc într-un moment în care Phenianul a ameninţat de mai multe ori Seulul cu "un război sacru" folosind mesaje din ce în ce mai virulente.

Statele Unite, aliate ale Coreei de Sud în timpul războiului Coreei (1950-1953), are dislocaţi 28.500 de militari pe teritoriul acestei ţări.

Thurman a cerut de asemenea Departamentului american al Apărării să trimită un batalion de aviaţie, dotat cu elicoptere de atac Apache.

"Cred că vom putea ajunge la acest lucru", a declarat generalul, adăugând că prioritatea este de a "menţine o situaţie stabilă şi paşnică" în peninsula coreeană. "Mă voi asigura că vom menţine la cel mai înalt nivel pregătirile".

De la decesul liderului nord-coreean, Kim Jong-il, în decembrie 2011, şi venirea la putere a fiului său cel mai mic, Kim Jong-un, care are aproximativ 30 de ani, tensiunile dintre cele două ţări au crescut.

Imaginile din satelit sugerează o dezvoltare a capacităţilor nucleare ale Coreei de Nord. Analiştii estimează că noul lider al ţării are nevoie să îşi demonstreze puterea militară după lansarea eşuată din aprilie a unei rachete.

Coreea de Nord a efectuat această lansare la doar câteva săptămâni după ce a semnat cu Statele Unite un acord în care promitea că va opri toate testele nucleare, precum şi lansarea de rachete sau de îmbogăţire a uraniului.

Phenianul a susţinut sâmbătă că nu are intenţia "în acest moment" să efectueze un al treilea test nuclear dar a acuzat Seulul că forţează acest test.

Luni, Departamentul american de Stat a lansat un apel către Coreea de Nord să înceteze cu aceste declaraţii "provocatoare".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici