SUA şi aliaţii au efectuat un test al sistemului antirachetă din Europa - VIDEO

Armata americană şi alte state aliate au cooperat marţi pentru a intercepta simultan false rachete balistice şi de croazieră în largul coastelor Scoţiei, au anunţat Forţele navale ale SUA, calificând acest test drept o importantă primă demonstraţie a capacităţilor antirachetă din Europa.

5631 afișări
Imaginea articolului SUA şi aliaţii au efectuat un test al sistemului antirachetă din Europa - VIDEO

SUA şi aliaţii au efectuat un test al sistemului antirachetă din Europa - VIDEO

Aceasta a fost prima dată când un interceptor ghidat de tip Standard Missile-3 Block IA, construit de Raytheon Co, a fost lansat dintr-un poligon din afara Statelor Unite şi prima interceptare a unei rachete balistice în Europa, au precizat Forţele navale ale SUA, citate de Reuters în pagina electronică.

O navă olandeză a urmărit ţinta şi a transmis date către USS Ross, o navă Aegis a Forţelor navale americane.

La test au participat nave din Statele Unite, Australia, Canada, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Spania şi Marea Britanie. Exerciţiul a avut loc în contextul în care Rusia foloseşte tot mai mult rachete de croazieră împotriva grupării Stat Islamic în Siria.

"Acest exerciţiu demonstrează angajamentul Statelor Unite faţă de apărarea Europei prin navele noastre Aegis şi unitatea terestră din România, precum şi acţiunea profesionistă a marinarilor aliaţi", a declarat amiralul Mark Ferguson, comandantul Forţelor navale americane pentru Europa şi Africa.

Ferguson a precizat că testul efectuat de Maritime Theater Missile Defense Forum arată abilitatea grupului de a "efectua operaţiuni eficiente pe mare ale coaliţiei de apărare împotriva ameninţărilor antinavale şi balistice".

Riki Ellison, fondatorul organizaţiei non-profit Missile Defense Advocacy Alliance, a declarat că testul arată că Forţele navale ale altor ţări pot detecta şi transmite date privind ţintirea şi atacarea unor potenţiale ameninţări cu rachetă către Forţele navale ale SUA.

Acest lucru înseamnă că Forţele navale ale SUA pot reduce numărul de nave necesare pentru misiuni de apărare antirachetă în Marea Mediterană şi să folosească în schimb nave aliate pentru a transmite date privind detectarea şi ţintirea ameninţărilor cu rachetă, a adăugat el.

"Este o sincronizare bună pentru că demonstrează capacitatea noastră de a detecta şi intercepta tipul de rachete care sunt lansate în şi împotriva Siriei", a precizat acesta.

"Acest lucru dovedeşte că senzori de la navele altor ţări pot fi folosiţi pentru a avertiza din timp Forţele navale privind potenţiale ameninţări, iar acele nave pot fi folosite pentru a proteja navele americane", a subliniat Ellison.

Navele Forţelor navale americane au nevoie de escorte de protecţie pentru că nu se pot apăra singure atunci când desfăşoară misiuni de apărare antirachetă, a mai spus el.

Luna aceasta, oficiali americani au declarat că patru rachete de croazieră ruse lansate spre Siria din Marea Caspică s-au prăbuşit în Iran, deşi Rusia insistă că acestea şi-au atins ţintele din Siria.

Testul de marţi a fost realizat cu un un interceptor ghidat de tip Standard Missile-3 (SM-3 Block IA), similar cu sistemul SM-3 terestru care va fi instalat în baza antirachetă de la Deveselu (judeţul Olt).

 

Departamentul american al Apărării a anunţat în 2014 că va efectua studii privind impactul asupra mediului pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antirachetă pe Coasta de Est a Statelor Unite, pe fondul recomandărilor de reconfigurare a dispozitivului de apărare. Michael Gilmore, director în cadrul Pentagonului responsabil de Teste operaţionale şi evaluarea dispozitivelor de apărare, a recomandat Agenţiei americane pentru Apărarea Antirachetă reconfigurarea dispozitivului antibalistic terestru, după o serie de teste eşuate din ultimii ani. Studiile privind impactul asupra mediului vor dura aproximativ 24 de luni, iar decizia privind construirea sistemelor antirachetă va fi luată în funcţie de rezultate. Cele patru locaţii propuse sunt Fort Drum (statul New York), poligonul naval SERE (Portsmouth, statul Maine), Baza Ravenna (Ohio) şi Baza Custer (statul Michigan).

Sistemul american de apărare antibalistică operează cu interceptoare terestre (fixe şi mobile) şi maritime, capabile să lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu rază scurtă, medie şi lungă de acţiune înainte de a intra în spaţiul aerian şi în zona teritorială a Statelor Unite. Cel puţin 13 sisteme terestre de interceptare antirachetă există pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) şi Vandenberg (California). Până în anul 2017, în vestul SUA vor exista în total 44 de rampe de interceptoare antirachetă.

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. În prezent, există cel puţin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patrulând în Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis urmează să fie utilizate în planul de creare a unui "scut antirachetă" NATO în Europa, scopul declarat fiind contracararea ameninţărilor reprezentate de ţări precum Iranul. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmează să fie instalate la baza de la Deveselu (România) şi în Polonia. O altă componentă a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a declarat, recent, în urma vizitei oficiale efectuate în SUA, că până la sfârşitul anului scutul antirachetă de la Deveselu (Olt) va fi operaţionalizat, pentru ca România să se încadreze în ansamblul măsurilor de protecţie NATO în regiune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici