SUA şi Rusia se întorc la masa negocierilor. Cele două puteri nucleare vor discuta despre reluarea inspecţiilor privind controlul armamentului

Statele Unite şi Rusia vor purta în curând discuţii cu privire la reluarea inspecţiilor privind controlul armelor nucleare, care fuseseră suspendate în timpul pandemiei COVID-19 şi care au stagnat după invazia Rusiei în Ucraina, a declarat marţi Departamentul de Stat.

8262 afișări
Imaginea articolului SUA şi Rusia se întorc la masa negocierilor. Cele două puteri nucleare vor discuta despre reluarea inspecţiilor privind controlul armamentului

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că negocierile privind inspecţiile vor avea loc "în viitorul apropiat", în conformitate cu termenii Noului Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START) şi nu vor include nicio discuţie despre conflictul din Ucraina, potrivit The Associated Press.

El nu a precizat o dată sau un loc pentru discuţii, dar alţi oficiali au sugerat că acestea vor avea loc înainte de sfârşitul anului, probabil în Egipt.

Întâlnirea aşa-numitei "Comisii consultative bilaterale" a tratatului va fi prima după mai bine de un an şi este menită să arate că cele două ţări rămân angajate în controlul armelor şi în menţinerea liniilor de comunicare deschise în ciuda altor diferenţe.

"În întreaga lume credem profund în puterea de transformare şi în importanţa diplomaţiei şi a dialogului", a declarat Price reporterilor. El a subliniat că administraţia Biden este "realistă" cu privire la ceea ce ar putea realiza întâlnirea.

"Aceasta demonstrează angajamentul nostru faţă de reducerea riscurilor, faţă de stabilitatea strategică, ceva la care rămânem angajaţi, ceva care este profund în interesul bilateral, şi sperăm ca viitoarea întâlnire să fie constructivă", a spus el.

Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), semnat de Statele Unite şi Rusia, a fost prelungit provizoriu în ianuarie 2021, timp de cinci ani. Înainte de invazia militară rusă în Ucraina, Statele Unite au propus Rusiei, în ianuarie 2022, măsuri de îmbunătăţire a stabilităţii strategice, fiind abordată inclusiv tema sistemelor balistice, iar Moscova solicita garanţii juridice din partea Alianţei Nord-Atlantice. Printre propunerile analizate de Washington şi Moscova figura stabilirea de limite reciproce în privinţa instalării sistemelor balistice în Europa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici