SUA speră într-un gest de clemenţă faţă de cele două jurnaliste condamnate de Phenian

Statele Unite speră într-un gest de clemenţă al Coreei de Nord faţă de cele două jurnaliste americane condamnate de Phenian la 12 ani de muncă silnică, refuzând în acelaşi timp ca acestea să facă obiectul vreunui schimb.

12 afișări
Imaginea articolului SUA speră într-un gest de clemenţă faţă de cele două jurnaliste condamnate de Phenian

SUA speră într-un gest de clemenţă faţă de cele două jurnaliste condamnate de Phenian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În paralel, Washingtonul a dat asigurări că doreşte să continue discuţiile la Organizaţia Naţiunilor Unite pe tema intensificării sancţiunilor, în urma recentului test nuclear nord-coreean.

"Ne gândim că detenţia, procesul şi condamnarea (celor două jurnaliste) ar trebui privite dintr-un punct de vedere umanitar. Sperăm că nord-coreenii le vor graţia şi expulza", a declarat secretarul american de Stat, Hillary Clinton.

Jurnalista americano-coreeană Euna Lee şi cea americano-chineză Laura Ling, care lucrează pentru postul de televiziune californian Current TV, fuseseră arestate la 17 martie pentru că au comis, potrivit Phenianului, "acte ostile" şi pentru că au intrat ilegal pe teritoriul nord-coreean.

Cele două tinere sunt căsătorite şi Lee este mama unei fetiţe de patru ani.

La câteva ore după anunţul condamnării lor la 12 ani de "reeducare prin muncă", preşedintele american Barack Obama s-a declarat "profund îngrijorat". "Am acţionat prin toate canalele posibile pentru a obţine eliberarea lor", a precizat Bill Burton, purtător de cuvânt al Casei Albe.

Departamentul de Stat nu a exclus săptămâna trecută o misiune a fostului vicepreşedinte american Al Gore, în prezent preşedinte al postului de televiziune Current TV, pentru a încerca repunerea în libertate a celor două jurnaliste.

Guvernatorul statului New Mexico, Bill Richardson, fost ambasador al Statelor Unite la Naţiunile Unite şi care a condus deja negocieri cu Coreea de Nord, a declarat că a fost contactat de administraţia Obama în acest caz şi că a discutat cu familiile celor două jurnaliste.

Casa Albă şi-a manifestat de asemenea speranţa că statul nord-coreean nu se va servi de cele două jurnaliste ca o monedă de schimb în alte negocieri, cum sunt cele referitoare la programul nuclear nord-coreean.

"Detenţia lor nu este ceva ce am legat de alte probleme şi sperăm că nici nord-coreenii nu vor face acest lucru", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Obama, Robert Gibbs.

"Cred că această problemă este de ordin umanitar, că aceste femei sunt nevinovate şi că trebuie eliberate. Administraţia întreprinde eforturi în vederea acestui lucru", a adăugat el.

Făcând aluzie la negocierile din Consiliul de Securitate al ONU, ca răspuns la testul nuclear nord-coreean din 25 mai, Gibbs a apreciat că "atenţia noastră se îndreaptă cu prioritate spre măsurile internaţionale care pot fi luate şi la care lucrăm".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici