SUA, tot mai îngrijorate cu privire la securitatea arsenalului nuclear pakistanez

Odată cu expansiunea talibanilor şi a al-Qaida în Pakistan, oficali americani de rang înalt sunt din ce în ce mai îngrijoraţi cu privire la vulnerabilitatea arsenalului nuclear pakistnaez şi accesul extremiştilor la acesta, relatează New York Times în ediţia electronică.

17 afișări
Imaginea articolului SUA, tot mai îngrijorate cu privire la securitatea arsenalului nuclear pakistanez

SUA, tot mai îngrijorate cu privire la securitatea arsenalului nuclear pakistanez (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Îngrijorarea Statelor Unite a crescut odată cu intrarea talibanilor în regiunea Buner, situată la 96 de kilometri de capitala pakistaneză, ceea ce a diminuat credibilitatea Islamabadului în ochii Washingtonului cu privire la siguranţa arsenalului nuclear. Mai mult, oficialii americani nu ştiu cu exactitate toate locaţiile armelor nucleare pakistaneze, iar oficialii locali refuză să dea detalii suplimentare, parţial de teamă că Washingtonul ar fi tentat să preia acest arsenal sau să îl distrugă, în eventualitatea intensificării insurgenţei în regiune.

Adminsitraţia Obama a moştenit de la adminsitraţia George W. Bush un plan secret pe mai mulţi ani în valoare de 100 de milioane de dolari destinat securizării zonelor nucleare pakistaneze şi instruirii personalului. Cooperarea între Washington şi Islamabad în ceea ce priveşte securizarea armelor nucleare este însă foarte limitată, experţii americani neavând acces la verificarea modului de cheltuire a acestor sume sau în zonele nucleare şi nici nu au fost informaţi exact cu privire la amploarea programului nuclear pakistanez.

Mai mulţi oficiali se tem că insurgenţii ar putea încerca să provoace un incident care ar determina autorităţile pakistaneze să mute armele, sau ar putea folosi o sursă internă cu acces la programul de transport al arsenalului şi materialelor, potrivit lui secretarului de Stat, Hillary Clinton, în opinia căreia, arsenalul pakistanez "este foarte dispersat pe teritoriul ţării".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici