SUA transferă în custodia afganilor peste 3.100 de deţinuţi la închisoarea Bagram

Peste 3.100 de deţinuţi, dintre care presupuşi talibani şi membri ai Al-Qaida, au fost transferaţi de Statele Unite în custodia autorităţilor afgane la închisoarea Bagram, instalată în urmă cu un deceniu la nord de Kabul, a anunţat luni un oficial de rang înalt al poliţiei afgane.

95 afișări
Imaginea articolului SUA transferă în custodia afganilor peste 3.100 de deţinuţi la închisoarea Bagram

SUA transferă în custodia afganilor peste 3.100 de deţinuţi la închisoarea Bagram (Imagine: Shutterstock)

"În prezent, 3.182 de deţinuţi au fost transferaţi poliţiei militare", a declarat în cadrul unei ceremonii oficial la închisoarea Bagram, Safiullah Safi, comandantul forţelor de poliţie ale armatei afgane.

Instalată alături de imensa bază americană Bagram, la circa 60 de kilometri nord de Kabul, această închisoare în care sunt deţinuţi numeroşi talibani sau membri Al-Qaida a devenit de zece ani un simbol al ocupaţiei americane pentru numeroşi afgani.

Această instituţie se află, de asemenea, de mai multe luni în centrul tratativelor dintre Statele Unite şi Guvernul afgan.

La începutul lui ianuarie, în timp ce începeau negocierile între talibani şi americani, de la care Kabulul se simţea exclus, preşedintele afgan Hamid Karzai a ordonat transferul total al închisorii către administraţia sa, în decurs de o lună.

Un acord a fost anunţat la 9 martie, în virtutea căruia autorităţile americane erau obligate să transfere custodia deţinuţilor de la Bagram până la 10 septembrie.

Recuperarea închisorii Bagram a devenit între timp una dintre condiţiile impuse de Kabul pentru semnarea unui acord de parteneriat strategic pe termen lung între Statele Unite şi Afganistan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici