SUA vor bloca bunurile postului de televiziune al mişcării Hamas

Departamentul american al Trezoreriei a anunţat joi că va bloca bunurile postului de televiziune aparţinând Hamas, Al-Aqsa TV, şi pe cele ale unei bănci din Gaza, controlată, în opinia departamentului, de mişcarea islamistă palestiniană.

18 afișări
Imaginea articolului SUA vor bloca bunurile postului de televiziune al mişcării Hamas

SUA vor bloca bunurile postului de televiziune al mişcării Hamas (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această hotărâre este simbolică, în măsura în care Hamas este, în prezent, suspusă unor sancţiuni din partea Departamentului Trezoreriei, prin faptul că această mişcare figurează pe "lista organizaţiilor teroriste" a Departamentului de Stat american.

Ea intervine în contextul în care preşedintele american, Barack Obama, a declarat miercuri că nu ar exista o criză între Statele Unite şi Israel, în pofida unor replici dure între Washington şi Guvernul israelian în legătură cu o hotărâre a statului evreu privind construirea de noi locuinţe în Ierusalimul de Est.

Departamentul Trezoreriei a declarat, într-un comunicat, că active pe care postul de televiziune Al-Aqsa şi Banca Naţională Islamică le-ar putea deţine în Statele Unite sunt de-acum "blocate". Acesta nu a precizat dacă au fost identificate asemenea bunuri, până în prezent.

De asemenea, adaugă departamentul, cetăţenilor americani le este interzis să "efectueze vreo tranzacţie" cu cele două entităţi cu sediul în oraşul Gaza.

Mişcarea Hamas este deja vizată de sancţiuni similare.

Israelul a anexat partea de Est a Ierusalimului în 1980, iar o lege de la această dată proclama faptul că Ierusalimul este capitala sa "eternă" şi "indivizibilă". Comunitatea internaţională refuză să recunoască această anexare.

Hamas (acronim arab pentru Mişcarea de Rezistenţă Islamică) a preluat puterea cu forţa în Fâşia Gaza în 2007, de unde i-a înlăturat pe reprezentanţii Autorităţii Palestiniene a preşedintelui Mahmoud Abbas.

De la această dată, mişcarea este în conflict cu Autoritatea, care beneficiază, spre deosebire de aceasta, de susţinere din partea occidentalilor.

Departamentul Trezoriei afirma joi că în "conformitate cu angajamentul (său) în favoarea unui sistem financiar transparent şi bine reglementat în teritoriile palestiniene", va "continua să dezvăluie eforturile Hamas în vederea creării unor instituţii aparent legale, dar care de fapt sunt controlate şi utilizate pentru a susţine un demers terorist".

Aflată în spatele a numeroase atentate sinucigaşe în Israel, Hamas a făcut apel, miercuri, la o nouă Intifada împotriva Israelului, în timp ce tensiunile, dar şi violenţele au ajuns din nou la un nivel ridicat între israelieni şi palestinieni în Ierusalimul de Est, una dintre mizele cele mai importante ale conflictului între cele două părţi.

Unul dintre directorii Al-Aqsa, Bahaa al-Madhoune, a declarat că hotărârea Departamentului Trezoreriei Statelor Unite este "acelaşi tip de infracţiuni şi atingeri aduse democraţiei cu care Statele Unite se mândresc".

"Este o conspiraţie împotriva celor care spun adevărul", a spus el, adăugând că postul de televiziune funcţionează "într-un mod perfect profesionist" şi prezintă "realitatea suferinţelor poporului palestinian".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici