SUA vor vinde armament de 1,42 miliarde dolari Taiwanului, în pofida opoziţiei Chinei. Prima tranzacţie de acest gen a Administraţiei Trump

Autorităţile de la Washington vor vinde armament în valoare de 1,42 miliarde de dolari Taiwanului, acţiune care ar putea conduce la o deteriorare a relaţiilor între Statele Unite şi China, informează Reuters.

1548 afișări
Imaginea articolului SUA vor vinde armament de 1,42 miliarde dolari Taiwanului, în pofida opoziţiei Chinei. Prima tranzacţie de acest gen a Administraţiei Trump

SUA vor vinde armament de 1,42 miliarde dolari Taiwanului, în pofida opoziţiei Chinei. Prima de tranzacţie de acest gen a Administraţiei Trump

Heather Nauert, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, a declarat că Administraţia Trump a informat joi Congresul în legătură cu vânzarea de armament către Taiwan.

Departamentul de Stat a indicat că pachetul include suport tehnic pentru sisteme de avertizare, rachete antiradar, torpile şi componente pentru rachete.

Nauert a declarat că tranzacţia arată "sprijinul Statelor Unite pentru abilitatea Taiwanului de a menţine o capabilitate de autoapărare", însă nu există niciun fel de schimbare din partea Washingtonului în ceea ce priveşte politica de lungă durată a "unei singure Chine".

Statele Unite sunt singura sursă de aprovizionare cu armament a Tawianului, stat despre care Beijinul consideră este o parte componentă a Chinei.

Administraţia prezidenţială de la Taipei a comunicat că "vânzarea de armament va întări încrederea şi abilitatea Taiwanului de a menţine status quo-ul paşnic şi stabil din zona strâmtorii Taiwanului".

Livrarea de armament Taiwanului necesită şi aprobarea Congresului. Ar reprezenta prima astfel de tranzacţie a Administraţiei Trump.

Este de aşteptat ca acţiunile recente ale autorităţilor americane, printre care se numără sancţionarea unor companii din China pentru presupuse legături cu Coreea de Nord, dar şi vânzarea de armament Taiwanului, să afecteze relaţiile între Beijing şi Washington.

"Toate aceste acţiuni cu siguranţă vor submina încrederea reciprocă între cele două ţări şi sunt contrare spiritului summitului de la Mar-a-Lago", a declarat Cui Tiankai, ambasadorul Chinei la Washington, făcând referire la întrevederea între preşedintele american Donald Trump şi omologul său chinez, Xi Jinping, care a avut loc în luna aprilie la Mar-a-Lago.

Cei doi lideri ar urma să se întâlnească din nou, săptămâna următoare, în timpul summitului G20 din Germania, potrivit consilierului prezidenţial H.R. McMaster.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici