Submarinul nuclear francez implicat într-o coliziune, mai deteriorat decât se anunţase

Submarinul nuclear francez Le Triomphant a fost mai avariat decât a anunţat Marina naţională franceză după coliziunea acestuia cu un submarin britanic, la începutul lui februarie, scrie joi cotidianul francez Ouest-France.

37 afișări
Imaginea articolului Submarinul nuclear francez implicat într-o coliziune, mai deteriorat decât se anunţase

Submarinul nuclear francez implicat într-o coliziune, mai deteriorat decât se anunţase (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit cotidianului, care nu citează nicio sursă, în timpul coliziunii a fost avariat nu doar domul (extremitatea din faţa navei - n. red.), care protejează sonarul, aşa cum a precizat marina, ci şi turnul (partea superioară a submarinului - n. red.) şi bara de scufundare (o aripă orizontală care este folosită pentru modificarea adâncimii scufundării - n. red.) de la tribord.

"Sunt în curs cercetări cu privire la consecinţele acestui eveniment", a declarat, la Paris, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, căpitanul de vas Jerome Erulin.

El a reiterat că domul sonar a fost avariat şi că disuasiunea nucleară franceză "nu a fost pusă în pericol". "Capacitatea de a avea cel puţin o navă la apă este asigurată", potrivit comandantului Erulin.

"Ne aflăm într-o etapă de cercetare şi de evaluare. Concluziile sunt o fază ulterioară", a spus purtătorul de cuvânt.

Potrivit Ouest-France, reparaţiile ar putea dura o perioadă mai lungă de timp decât cea prevăzută. Pagubele suferite de Le Trimphant nu au putut fi, încă, expertizate cu precizie, deoarece toate hangarele de pe uscat din Insula Longue, baza submarinului nuclear francez, în apropiere de Brest, sunt ocupate, în prezent, adaugă cotidianul.

Cotidianul susţine că această imobilizare îndelungată a submersibilului nuclear diminuează dispozitivul de disuasiune nucleară al Franţei, care nu mai dispune decât de două submarine nucleare utilizabile pentru a asigura misiunile curente de patrulare, până la livrarea, la sfârşitul anului 2010, a submarinului nuclear Le Terrible, cea de-a patra navă, de nouă generaţie, care va completa arsenalul nuclear francez.

Marinele franceză şi britanică au anunţat, luni, că Le Triomphant şi HMS Vanguard au "intrat într-un contact scurt" la începutul lunii februarie, în timp ce navigau la mare adâncime în Atlanticul de Nord.

Coliziunea nu s-a soldat cu răniţi, iar Parisul şi Londra au oferit asigurări că incidentul nu a pus în pericol securitatea nucleară, reactoarele de propulsie sau armamentele.

Citeşte şi:

Lipsa comunicării între Franţa şi NATO, posibila cauză a coliziunii a două submarine

Coliziune între un submarin nuclear britanic şi unul francez

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici