Sudanul confirmă că cei 19 ostatici sunt teferi

Sudanul a anunţat miercuri că cele 19 persoane răpite în Egipt săptămâna trecută sunt tefere, iar forţele de securitate egiptene şi sudaneze le supraveghează, evitând însă o operaţiune care s-ar putea solda cu moartea lor, relatează Reuters.

38 afișări
Imaginea articolului Sudanul confirmă că cei 19 ostatici sunt teferi

Sudanul confirmă că cei 19 ostatici sunt teferi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Avem informaţii noi conform cărora (ostaticii) sunt bine. Astăzi suntem sută la sută siguri că sunt bine", a declarat Ali Youssef Ahmed, oficial din cadrul Ministerului de Externe.

Patru sau cinci bărbaţi mascaţi au răpit turiştii - cinci germani, cinci italieni, un român şi opt egipteni - săptămâna trecută, în timp ce se aflau în deşert.

Zona muntoasă are numeroase peşteri cu picturi rupestre preistorice, printre care şi Peştera Înotătorilor. "Răpitorii sunt supravegheaţi de la distanţă. Le ştim toate mişcările", a adăugat Ahmed.

"Există contacte între Guvernul german şi răpitori. Există un acord deplin între toţi cei implicaţi că între timp nu vor exista operaţiuni militare, pentru a garanta siguranţa ostaticilor", a adăugat el.

"Forţele de securitate din Sudan şi Egipt îi supraveghează atent. Este foarte important să nu îi determinăm pe aceşti terorişti să reacţioneze de teama de a nu fi atacaţi", a adăugat el.

Ostaticii din Sudan sunt în mâinile unor "bandiţi fără frontiere"

Turiştii, care au fost capturaţi în sud-vestul Egiptului, în timpul unui safari, sunt ţinuţi ostatici în Sudan de un grup de bărbaţi înarmaţi, într-o ascunzătoare din munţi care a fost localizată.

Este vorba de regiunea Jebel Ouanat, la graniţa dintre Egipt, Sudan şi Libia, un loc frecventat de contrabandişti. Informaţii contradictorii circulă cu privire la naţionalitatea răpitorilor, care ar fi din Sudan, Egipt, Libia sau Ciad.

"În fond nu contează naţionalitatea lor, aceştia sunt bandiţi fără frontiere, care şi-au pregătit lovitura", a declarat Marc Lavergne, directorul CEDEJ, institut francez de cercetare cu sediul la Cairo.

Potrivit acestui expert, "ceea ce părea, în mod naiv, a fi un teritoriu neexplorat de la celălalt capăt al lumii pentru turiştii occidentali, este de fapt un nod strategic pentru toate tipurile de trafic, inclusiv cel de arme".

Răpitorii turiştilor din Egipt ar fi cerut o răscumpărare iniţială de 60 de milioane de dolari

Răpitorii celor 11 turişti străini luaţi ostatici în sudul Egiptului ar fi cerut iniţial o răscumpărare de 60 de milioane de dolari, suma coborând ulterior sub zece milioane de dolari, a declarat o sursă din cadrul serviciilor egiptene de securitate, citată de AFP.

"Voiau iniţial 60 de milioane (de dolari, n.red.), cifra a coborât sub zece milioane", potrivit sursei citate.

Referitor la valoarea răscumpărării, cifrele sunt foarte diferite, mergând de la patru până la 60 de milioane, în absenţa unei confirmări oficiale.

Ministrul egiptean al Turismului a definit "incorecte" valorile răscumpării de "şase, opt şi 15 milioane de dolari", care au apărut în presă.

Valizele turiştilor răpiţi în Egipt ar fi fost găsite în apropiere de graniţa cu Sudanul

Serviciile egiptene de securitate ar fi găsit cinci valize care aparţin grupului de 11 turişti străini răpiţi în sudul Egiptului, informează pagina electronică a agenţiei Adnkronos.

Potrivit informaţiilor furnizate de surse din cadrul serviciului de securitate al provinciei Wadi al-Jadid, unde a avut loc răpirea, şi citate de cotidianul egiptean al-Masri al-Youm, aceste valize care conţin haine şi obiecte personale ale turiştilor ar fi fost găsite cu câteva zile în urmă, în timpul unor cercetări în zona deşertică unde s-au descoperit urme ale acestora.

Bagajele se aflau în apropiere de graniţa cu Sudanul, care ar fi fost trecută de răpitori şi unde s-ar afla în prezent ostaticii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici